tragedia_011.jpg
Fotó: Katkó Tamás

Az egyedülálló színháztörténeti vállalkozást Szikora János, Horváth Csaba, Hargitai Iván és Bagó Bertalan közösen alkotta meg; az előadásban az egész társulat közreműködik, több Ádámmal, Évával és Luciferrel.

 

A magyar dráma egyik legkultikusabb műve négy részre bontható, egy spirituális rész mellett az ókor, a középkor és az újkor jelenik meg.

 

Szikora János rendező a spirituális keretszíneket vitte színpadra. ?A spirituális kerethez van a legnagyobb vonzódásom, nagyon boldogan valósítottam meg. A színeimben megszemélyesítődik az Úr, Gáspár Sándor formálja meg ezt a szerepet, és attól, hogy az Úr megjelenik, ad egy olyan különleges drámai erőt, ami ezeknek a színeknek egy plusz izgalmát jelenti? ? hangsúlyozta a színház igazgatója.

 

Hargitai Iván rendező nevéhez fűződik Bizánc, Párizs és a prágai színek rendezése. ?Az előadásban szereplő harminc színész az egész társulatot jelenti, akik nem csak hihetetlenül profi módon és érzékenyen dolgoznak, hanem segítik is egymást. Nagyon komoly színészek játszanak, hol fontos, nagy szerepet egy jelenetben, aztán meg bejönnek egy másik jelenetbe statisztálni, és éppen csak egy villanásra megjelenni, ugyanazzal a koncentrációval. Egy rendkívül felemelő munkafolyamat eredményeként született meg Az ember tragédiája? ? mondta a rendező.

 

Az előadás színrevitelében a Vörösmarty Színház teljes társulata ? Andrássy Máté, Ballér Bianka, Derzsi János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Hirtling István, Juhász Illés, Kádas József, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Krisztik Csaba, Kuna Károly, Lábodi Ádám, Nagy Péter, Osváth Judit, Pálya Pompónia, Rovó Tamás, Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Tűzkő Sándor, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária, Závodszky Noémi, valamint Hajdu Tibor ? részt vett.

 

A négy rendezőt az a felvetés is izgatja, vajon Madách Imre milyennek írná meg a többi színt, és a többi színben Ádámot, Évát és Lucifert. Milyennek látná az újkori történelmet, hogyan fogalmazná meg, merre vezetné az embert saját tragédiájában? A színház felkérésére éppen ezért négy író, Márton László, Tasnádi István, Térey János és Závada Pál ?folytatja? a művet újabb színek megírásával. Az új darabot Az ember tragédiája 2. címmel a 2019/20-as évadban szintén a társulat művészeti vezetői álmodják színpadra.

Szikora Jánosnak nem a mostani az első Tragédia-rendezése: az új Nemzeti Színház 2002. március 15-én Madách Imre drámai költeményével nyílt meg, a teljesen új felfogású előadást a Vörösmarty Színház mostani vezetője rendezte, Ádámot Szarvas József, Évát Pap Vera, Lucifert Alföldi Róbert alakította.

A drámát első alkalommal Paulay Ede, a Nemzeti Színház igazgatója állította színpadra 1883. szeptember 21-én. Az ősbemutatón Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert Gyenes László játszotta.

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu