Gyuszi, a főhős egy roma származású 18 éves fiú. Háttértörténete szerint Szekszárdon született, állami gondozásba vették és a felnőttkor betöltése után úgy dönt, Budapestre megy szerencsét próbálni. Némi pénzzel a zsebében el is indul, hogy találjon egy tisztességes munkát és egy albérletet.

Az előadás során minden néző aktívan részt vehetett a fiú életének alakulásában. A székeken található kártya egyik fele zöld, a másik piros volt, ennek segítségével lehetett szavazni egyik vagy másik opcióra.

A valóság show-k alapján láthattuk a történtek alakulását, mintha Gyuszi a kiválasztott főszereplő lenne, és ha a játékot ügyesen játssza, megkapja méltó nyereményét. Csakhogy a játék az élet, a nyeremény pedig a túlélés.


a_show_folytatodik_500x332.png
Fotó: Karaván Művészeti Alapítvány

A reality-khez hasonlóan itt is volt egy történéseket irányító játékvezető. A karakter egy határozott jellem, akit párhuzamba állítottak a híres író, Carlo Collod, Pinokkió című meséjében szereplő tücsökkel. A tücsök itt is kicsit a benső hang, a segítő szerepét játszotta: megmutatta a főhősnek a lehetőségeket, támogatta sorsa alakulásában.

A történet egészét a zene fűzte át. A Karaván Együttes segítségével teljessé vált a kép, a zenei aláfestés az effektek tükrében is bravúros volt.

Gyuszi mindvégig természetes és őszinte karaktert képviselt. A történet során viszont egyre több negatív élmény érte, erősen diszkriminálták származása miatt. Apró, ámde jelentőséggel bíró momentum volt, hogy egy rendőr folyamatosan - olykor a legváratlanabb helyzetekben is - igazoltatta. Gyuszi egyre inkább elkeseredett, kezdett belefáradni a folytonos újrakezdésbe.

A valósághű és lehengerlő történet végén aztán megszületett az alapigazság:

?Az élet nem habos torta, hanem húsdaráló!?

Kékesi ?Mandarin? Alexandra