Több mint nyolcezer látogatója volt a július 31. és augusztus 2. megrendezett Kinizsi Napoknak, amelyeknek a Balaton-felvidék egyik legszebb épületében, a nagyvázsonyi Kinizsi várban. A látogatók az ország számos pontjáról érkeztek, sokan gyermekeikkel, unokáikkal annak érdekében, hogy bemutassák nekik a felidézett reneszánsz kor különlegességeit. Többen saját hagyományőrző hobbijuk és annak bemutatása céljából látogattak Nagyvázsonyba, mások egy kellemes, tartalmas kirándulásként fogták fel a lovagi játékokkal, íjászbemutatóval és koncertekkel kiegészített három napos fesztivál programkínálatát.

?A Kinizsi az egyik legszerethetőbb vár Magyarországon. Gyerekekkel is könnyen bejárható, a kápolna, a torony, a várbörtön és nem utolsó sorban a várnyomda is épp kellemes méretű. Nincs tolongás, sok változatos, múltat idéző program van, ahol engedik, hogy a kicsik kérdezzenek, kipróbálják, megfogják a korabeli fegyvereket, vagy akár felpróbálják a ruhákat. A legnagyobb sikere természetesen Süsünek volt, aki óriásbáb családjával az egyik legkedvesebb színfoltja volt a Kinizsi Napoknak? ? mondja egy budapesti édesanya, aki több baráti családdal érkezett Nagyvázsonyba.

?A szombat esti Csík koncerten közel ezren vettek részt, ahol a Kinizsi vár természetes díszletével és a szalmabálákkal kialakított közönségtérrel igazán autentikus, hangulatos miliőt tudtunk varázsolni az igen szép és közkedvelt zenekar műsorához? ? fogalmaz Mekler Norbert várkapitány.

A nagyvázsonyi Kinizsi vár programjainak sora folytatódik, hisz egészen augusztus 20-ig minden nap két alkalommal is megrendezésre kerülnek a reneszánsz várjátékok, melyre igen nagy érdeklődés mutatkozik. A játékok részeként korabeli ruházatban, párviadallal, lovas íjászbemutatóval, nem utolsó sorban pedig rövid történelmi és irodalmi áttekintéssel utazhatunk Kinizsi korába egy-egy órácskára.

Tibenszky Moni Lisa

www.kinizsivar.hu