Nagyvarad_Tancegyuttes_-_VANmeSE
Nagyvárad Táncegyüttes: VANmeSe

A 15. Magyar Táncfesztivál kísérő rendezvényeként június 18?20. között lezajlott programon három nap alatt öt produkció mutatkozott be Győrben. Az idén két előadás került holtversenybe, melyeket kizárólag a tetszést kifejező aranybabbal jutalmaztak a gyerekek. A Győri Balett az Óz és Dorothy történetét feldolgozó Forgószél, avagy a képzelet csodája című Velekei László koreográfiával, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig Foltin Jolán és Novák Eszter erdélyi és magyarországi kortárs költők gyermekverseiből és népi játékokból, rigmusokból építkező VANmeSe című darabjával bűvölte el a legkisebbeket.

Gyori_Balett_-_Forgoszel_avagy_a_kepzetelt_csodaja
Győri Balett: Forgószél, avagy a képzelet csodája

A 2014 óta minden évben megrendezett Gyermek Táncfesztiválra az ország legjelentősebb társulatai nevezik kicsiknek szóló darabjukat. Az idén bemutatkozott Góbi Rita és a Griff Bábszínház, a Duna Művészegyüttes, a Bozsik Yvette Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes és a Győri Balett. A darabok egy része az 1?3 éves korosztálynak szól, narratívát nélkülöző, hangokra, zenére és mozdulatokra épülő koreográfiákkal.

2018-ban a Pécsi Balett Hófehérke és a hét törpe című előadása, 2017-ben pedig a PR-Evolution Dance Company Lúdanyó meséi című darabja kapta az Arany Bab-díjat.