bozsiky1n

A programban részt vesz például a Gödör Klub hagyományos nőnapi koncertje, és a Bajor Gizi Színészmúzeum Gobbi Hildára emlékező sorozatának első beszélgetése. Utóbbi keretein belül Gobbi Hildáról készült archív felvételeket vetítenek arra a kérdésre keresve a választ, hogy milyen volt a fiatal Gobbi Hilda. A Mindenütt nő programjain sok ma is élő női alkotóval találkozhat a közönség, a Mu Színház kávézójában például Bozsik Yvette táncművész-koreográfust faggatják az Ellenfény folyóirat estjén.

Miskolcon háromrészes műsorral készül a színház, egy-egy férfi színművész szerkesztésében. Békéscsabán, Dunaújvárosban, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Tatabányán mindenütt a nőnapi programok és előadások lesznek, valamint több artmozi is tematikus műsorral készül.

A budapesti Hagyományok Házában a Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold című előadását láthatja a közönség március 8-án. A férfi-női kapcsolatok útvesztői is kerülnek elő a Budapesti Történeti Múzeumban, ahol Zalka Péter főmuzeológus mesél Mátyás király és Beatrix ellentmondásos házasságáról, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig Ady és Léda kapcsolatáról tartanak előadásokat. Az Örkény Színház vendége ma az Így szerettek ők című, írókról, költőkről és szerelmeikről szóló könyv szerzője, Nyáry Krisztián. Több múzeum készül rendhagyó tárlatvezetéssel női témában: pénteken a Magyar Nemzeti Galéria, szombaton a Ludwig Múzeum.

(Forrás: Magyar Nemzet)

(Fotó: Kultúra.hu)