A Carmen Georges Bizet négyfelvonásos operája, eredeti librettóját Henri Meilhac és Ludovic Halévy írták Prosper Mérimée azonos című, 1845-ben írt regénye alapján. A darab budapesti bemutatója 1876. október 28-án volt a Nemzeti Színházban. Ettől az eredeti történettől kissé eltér Réczei Tamás dramaturg és Barta Dóra rendező-koreográfus Carmenje. A szerelmi indulat, a vér és dráma persze most sem maradhat el, Carmen pedig épp olyan csábító, mint 140 éve.

carmen2

Egy elegáns fogadás jómódú vendégei lézengenek céltalanul életük sokadik partyján, amikor az éppen gyors tempóban unalomba fulladni készülő összejövetel házigazdája egy rendhagyó ötlettel próbálja feldobni a hangulatot. Felajánlja, hogy vendégei rendelkezésére áll egy spanyol jelmez kollekció, öltözzenek be, kinek mihez van kedve: katonának, torreádornak, csempésznek, fogadósnak, parasztlánynak vagy éppen cigány jósnőnek. A vendégeknek megtetszik az ötlet és elindul a játék. Ahogy egymáshoz lépnek, érnek, szólnak, vagy csak jeleznek, elkezdődik egy történet, amely félig játék, félig élet, benne tűz és jég: szerelem, féltékenység, szabadság-hatalomvágy, gyilkos indulatok. S innen már megállíthatatlanul haladnak elkerülhetetlen végzetük felé e kis társaság tagjai, köztük egy varázslatos lánnyal, akit úgy hívnak: Carmen.

Carmen_P_05

A cigánylány szerepében Szőllősi Krisztinát és Bányi Mirjam Lénát, Don José-ként Földesi Milánt és Matkovics Norbertet láthatjuk, Katonka Zoltán Escamillo, Nagy Nikolett Micaela, Csizmadia Tamás pedig Zuniga bőrébe bújik, Garciát Szóka Roland játssza. A darab bemutatóját 2015. április 23-án, este 7 órakor tartják a Nagyszínházban.