sam_proba_barabas_zsolt__600x373.png
A Sam, avagy felkészülés a családi életre próbájánFotó: Barabás Zsolt

Sam útkeresése 27 tablószerű jelenetből áll össze, amelyek mindegyike egy-egy sűrített magánytörténet. A szöveg ereje a hangnemében rejlik. Wojtyszko drámája nem didaktikus tanmese, sokkal inkább zavarba ejtő látlelet a lengyel és a nyugati kultúra kaotikusságáról. Ez a kamaszok irányvesztettségében is tetten érhető, akiknek sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni.


sam_olvasoproba_600x400.png
A darab olvasópróbája

A közösségből való kizárás a beavatási szertartás egyik bevett formája, amelyet sok törzsi nép napjainkig alkalmaz. A nyugati kultúrkörben is hasonló izolációs válságon mennek keresztül a serdülők, a különbség csupán annyi, hogy a közösségből való kizárás és a tulajdonképpeni beavatási szertartás nem szervezett és levezényelt, hanem véletlenszerű ? pont ettől keserű és kezelhetetlen, kiszámíthatatlan a kimenetele, sok esetben tragédiához is vezet. Sam a történetben az összes tipikus serdülőkori válsághelyzetet megéli. Biztos iránytűi nincsenek, csupán képzelt barátja, a tudathasadásos hörcsög tanácsaira támaszkodhat.

Az előadást március 7-én mutatják be a Tamási Áron Színház Nagytermében, majd március 21-én, 22-én és 23-án is műsorra tűzik.

Forrás: Tamási Áron Színház