feketkoteny
A Dunaföldvári Ördögszekér Táncegyüttes Fekete kötény című előadása
Fotó: Ferde Gábor

A kétévente zajló fesztivált idén május 24. és 26. között rendezik meg, a program az ország egyik legrangosabb néptáncos seregszemléjének számít, amely művészeti fórumot, új szakmai kapcsolatok és alkotások létrejöttét kívánja biztosítani. A zsűriben, amely különböző fokozatokban minősíti az együttesek táncprodukcióit Mihályi Gábor, az Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Kutszegi Csaba, balettművész, a Színház folyóirat rovatvezetője, dr. Felföldi László néptánckutató, valamint  Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas koreográfus foglalnak helyet.

A program pénteken a visszaemlékezésre épül: Színe és fonákja ? A szolnoki néptáncfesztiválok története című könyv bemutatóján a 49 éve indult kezdeményezés legszebb, legérdekesebb pillanatait idézik fel.  Ezt követően a Fölszállott a páva című vetélkedőn készült fényképekből nyílik fotókiállítás, majd Múltidéző címmel az elmúlt évek fesztiváljaiból mutatnak be válogatást. Este pedig Nosztalgia Táncház várja a részt vevőket a Vujicsics Együttes és a Zagyva Banda közös koncertjén. Szombaton a már említett kötet kapcsán hallhatnak szakmai beszélgetést az érdeklődők, majd Kása Béla fotográfus kiállítását tekinthetik meg. Emellett népművészeti vásár és a helyi együttesek fellépése szerepel a programban, amely este táncházzal ér véget. A versenyprogram szombaton és vasárnap zajlik majd, május 26-án este pedig díjátadás és gála zárja a fesztivált.

A versenyporgramba meghívást kaptak az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Bem Táncegyüttes, a Bihari János Táncegyüttes, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Dunaföldvári Ördögszekér Egyesület, a Forrás Néptáncegyüttes, a Gödöllő Táncegyüttes, a Honvéd Műhely, az Imágó Tánc Tömörülés, a Kecskemét Táncegyüttes, a Matyó Táncegyüttes, a Szekszárdi Bartina Tancegyüttes, a Szentendre Táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes, a Vidróczki Néptáncegyüttes, valamint a Zalai Táncegyüttes

A Szolnoki Országos Néptáncfesztivált 1964-ben rendezték meg először. Hosszú évek sikeres rendezvényei után 1999-ben megszakadt a találkozók sorozata, ám a városnak 2009-ben sikerült újraindítania a rendezvényt.