alapko_studioszinhaz
Potápi Árpád János az alapkőletételen
a partiumi Szatmárnémetiben
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az eseményen Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Szatmár megyében és a városban megvalósult politikai összefogásnak köszönhetően a helyi magyar közösség hatalmas lépésekkel segíti saját és Szatmárnémeti fejlődését. Felidézte, hogy a városban a 18. század óta van színházi élet, a 20. században pedig létrejött Erdély és talán a teljes magyar színházi szcéna egyik legerősebb színtársulata, az Északi Színház Harag György Társulata, amely működése során számos díjat és elismerést kapott.

 

Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója korábban az MTI-nek elmondta: a beruházás a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósul meg, amelyet tavaly kaptak meg először olyan önkormányzati fenntartású erdélyi színházak, miután a román kormány adóváltoztatásai következtében az önkormányzatok költségvetése tavaly és idén jelentősen csökkent.

szatmar
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az erdélyi magyar színházak közül a legnagyobb nézőszámmal, évente több mint 50 ezer látogatóval rendelkező szatmárnémeti teátrumnál a hathatósabb önkormányzati támogatásnak köszönhetően nincsenek akkora gondok, hogy veszélybe kerüljön a működés ? ilyen jellegű problémák inkább a székelyföldi színházaknál merültek fel ?, ezért a finanszírozó magyar kormány jóváhagyta, hogy a támogatás nagy részét fejlesztésre fordítsák a partiumi városban.

Az igazgató elmondta: a támogatás elég arra, hogy a beruházás 80 százalékban megvalósuljon, így a tervek szerint három éven belül állni fog a jelenleg tervezés alatt levő stúdiószínház, és remélik, hogy legkésőbb négy-öt év múlva teljes egészében elkészül a 120 férőhelyes stúdióteret, próbatermet, dokumentációs tárat és előcsarnokot magában foglaló korszerű épület.

tevedesek_vigjateka
A Harag György Társulat tavaly Bukarestben fesztiváldíjat nyert a Tévedések vígjátéka
című előadással, melyet Bocsárdi László, kétszeres UNITER-díjas alkotó által rendezett

Bessenyei Gedő István kifejtette, hogy a magyar társulatnak jelenlegi színházi épületén osztoznia kell a román társulattal, nem rendelkeznek külön próbateremmel, ezért csak a játéktérben próbálhatnak. Az új épület mindkét álmukat megvalósítja, hiszen a korszerű stúdiótér mellett egy próbaterük is lesz, így a színház játéktereit gazdaságosabban ki lehet majd használni.

Hangsúlyozta: a dokumentációs tár azért fontos, mert több mint egy évszázadnál régebbi, értékes dokumentumokat őriznek, amelyeknek a szakszerű tárolására jelenleg nincs lehetőség. Erre is megoldást nyújt az új belvárosi létesítmény, amely várhatóan a város magyar civil szervezeteinek is biztosít majd egy irodát.

Az új stúdiószínházat a Harag György Társulat működését támogató Proscenium Alapítvány kezeli, így azt csak a magyar társulat fogja használni.

alapko
Alapkőletétel
Forrás: szatmar.ro
Az új stúdiótér elsősorban a kortárs színházi kultúra megjelenítője lesz, ugyanis olyan új színházi formáknak fog teret adni, amelyek a legfiatalabb közönségnek szólnak, a történelmi, patinás színházépületet pedig megtartják a klasszikus darabok, valamint az idősebb polgári közönség számára.

A beruházással fontos közösségi teret adnak vissza a városnak, ugyanis a telken állt egykor az elhanyagoltsága miatt évekkel ezelőtt összedőlt Bem utcai zsinagóga.

Forrás: MTI