vig_1920_tarsulati_portrek_eniko_print_001_cropped_rb_610x610
Bogdán Zsolt színművész, Vörös Róbert dramaturg, Eszenyi Enikő rendező
és Tompa Gábor színházigazgató a sajtótájékoztatón. Fotó: Pap Melinda/Kronika.ro

Eszenyi Enikő szerint a világirodalom egyik legnagyobb műve a Lulu című dráma, amely egy női sorson keresztül sok nagyon aktuális kérdést tárgyal, a mához szól. Azt rajzolja ki, hogy több mint száz éve, a mű születésekor is ugyanazok a problémákkal küzdöttek az emberek.

Szerinte a Lulut csak akkor lehet előadni, ha az erre vállalkozó társulatban van a címszerep eljátszására alkalmas színésznő, és vannak a körülötte lévő férfiszerepek eljátszására alkalmas színészek. Hozzátette: ezek a feltételek Kolozsváron adottak voltak. Azt is nagy ajándéknak tekintette, hogy a legjelentősebb román rendezőkkel gyakran együtt dolgozó Helmuth Stürmer díszlettervezőre támaszkodhatott az előadás megalkotásában.

o_lulu
Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook

A címszerepet alakító Imre Éva a szellemesség, drámaiság és erotika hármas egységének a kialakítását tartotta a legnagyobb kihívásnak. Mint fogalmazott, még dolgozik a színek kikavarásán.
A Jack szerepét alakító Bogdán Zsolt szerint jót tett a kolozsvári társulatnak az Eszenyi Enikővel való közös munka. A sok más nemzetiségű alkotó után ugyanis olyan rendező dolgoztatta meg a csapatot, aki nagy hangsúlyt fektet a beszédre, a nyelvre.

Vörös Róbert dramaturg szerint a Lulu szövegéből Frank Wedekind gazdag életismerete rajzolódik ki a nyomorról, a gazdagságról, a pénz hatalmáról, a kiszolgáltatottságról, a férfi butaságról, a vágyakról és a nőről, a szöveg ?olyan, mint egy váratlanul kapott ajándékcsomag”.

Forrás: MTI