fedak_sari_szobor1
Szoboravatás Beregszász főterén, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előtt
Középen: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a szoboravatáson arról beszélt, hogy a 139 éve, október 26-án Beregszászon született színésznő élettörténete ? mint cseppben a tenger ? mutatja a magyar művész- és értelmiségi világ ?félretételét?; ők lettek a fölösleges emberek, mert a magyar kultúrát testesítették meg. Hozzátette: Fedák Sári korának körberajongott ikonja volt, vele egy világ tűnt el, mert ?felfalta a kommunizmus?. Az ő életét is áthatotta a nagyhatalmi politika, ?és nem tudunk mi sem teljesen önfeledten a magyar kultúrának örülni, mert a politika beárnyékolja ezt a mai szép napot is? ? emlékeztetett politikus, utalva arra, hogy a színésznőt méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett színpadra. Hangsúlyozta: itt lenne az ideje, hogy Fedák Sári jogi rehabilitációja is megtörténjen.

 

Németh Zsolt kiemelte, hogy Fedák Sárinak lelkendezve tapsolt Berlin és a bécsi közönség is, miközben igazi lokálpatrióta maradt, szerette és siratta Beregszászt, ahova visszajárt, és megmutatta a világnak, mi származhat Beregszászból. Utalva a kárpátaljai magyarokat körülvevő ukrán politikai légkörre, kifejtette: ?nagyon jókor van a szoboravatás, mert most van csak igazán szükség arra, hogy visszanyúljunk az alapvető értékeinkhez, a szívderítő nagy példáinkhoz. A szoborállítás legyen a magyar kultúra rehabilitációjának a jelképe Kárpátalján, a kultúrában történő építkezés jelképe, amit a most 25 éves beregszászi színház testesít meg? ? mutatott rá Németh Zsolt.

fedak_sari_szobor2
Szűcs Nelli ötlete volt a szobor

 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője és a beregszászi színház egykori dramaturgja köszöntőjében szimbolikusnak nevezte, hogy a színésznő emlékműve a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház bejárata előtt áll. Emlékeztetett: negyedszázada Vidnyánszky Attila döntött úgy, hogy színházat alapít Beregszászon, lehetővé téve a város és környéke tehetséges fiataljai számára, hogy elindulhassanak a színészi pályán. Szerinte jelképes az is, hogy a szoborállítás ötlete Szűcs Nellinek, a beregszászi és a Nemzeti Színház színésznőjének a fejéből pattant ki.

 

Szűcs Nelli beszédében azt hangsúlyozta, hogy megismerve, felidézve Fedák Sári életútját, megerősítést nyerhet, hogy a hűség és a ragaszkodás a nemzethez, szülőföldhöz valódi érték, amelyből meríteni lehet, ami erőforrásként szolgál a mindennapok küzdelmeihez. A színésznő köszönetét fejezte ki többek között a Bethlen Gábor Alapkezelőnek, amiért támogatta Fedák Sári szobrának ? Mihajlo Kolodko ungvári szobrász alkotásának ? az elkészítését.

fedak_sari_szobor4
Fedák Sári szobra Beregszászon, amelyet
Mihajlo Kolodko ungvári szobrász készített

 

Grezsa István kormánybiztos levélben méltatta a szoboravatást, kiemelve, hogy Fedák Sári szimbólum. Szimbóluma annak az üzenetnek, hogy a Kárpát-medence minden táján élő közösségek képesek maradandó értéket teremteni. Az ünnepségen, amely a beregszászi színház fennállásának 25. évfordulójára szervezett III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztivál keretében valósult meg, részt vett és felidézte a Fedák Sárival kapcsolatos emlékeit a színésznő testvérének Venezuelában élő unokája, Fedák Mária Lujza is.

 

Forrás: MTI

Fotók: Nemzeti Színház Facebook-oldala