Balázs Péter művész családba született 1943. március 5-én, édesanyja Mednyányszky Henriett balettművész, édesapja Balázs János színész, rendező. Építészmérnöknek készült, majd apja tiltása ellenére színészi pályára jelentkezett. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Szakmai gyakorlatát a Nemzeti Színházban és a Kamara Színházban töltötte, majd a pályafutását a Veszprémi Petőfi Színháznál kezdte, ahol négy évet töltött. Budapesten vendégművészként debütált a Vígszínházban Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjában. Ezután 25 évig a Víg társulatának tagja, ami idő alatt közel 140 színdarabban szerepelt.

 

2007-ben felkérték, hogy pályázzon a szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztjára, amit meg is nyert, majd mandátuma lejárta után, 2011-ben újra ő lett a direktor. 2013-ban beadta pályázatát a Vígszínház igazgatói posztjára, de akkor a fővárosi közgyűlés érvénytelennek nyilvánította a pályázatát, 2014-ben, amikor újra kiírták a tendert, már nem indult.

balazs-peter-original-foto-jegy.hu

 

Játszott A padlásban, a Képzelt riportban, az István, a királyban, több Shakespeare és Molnár Ferenc darabban. Általában komikus szerepei vannak. Filmekben is szerepelt, a felújított Hyppolitban, a Macskafogó 2-ben Giovanni Gattónak kölcsönözte hangját. Sorozatszerepei között megtalálható a Bors, az Angyalbőrben, valamint Mekk Elek és a nagy ho-ho-horgász is az ő hangján szólal meg. Sokat foglalkoztatott szinkronszínész, Louis de Funés, Dodó kacsa, Poirot bőrébe bújt David Suchet, Harry Potter Vernon bácsija, a szörny gyertyatartója, Lumiere és Törpojáca is neki köszönheti magyar hangját.

 

Forrás: wikipedia, szigligeti-szinhaz.hu