sztalker_fesztival_400x565.png
Fotó: Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztivál Facebook-oldal

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az esemény tiszteletére nyolc napig tartó színházi ünnep kezdődött október 24-én Beregszászon. A III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztiválon tíz előadást láthatnak az érdeklődők, köztük a budapesti Nemzeti Színház, az ungvári és a kijevi ukrán nemzeti teátrum darabjait, emellett érkeznek előadók a debreceni Csokonai Színházból és a beregszászi társulat is színpadra lép. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A szarvassá változott fiú című előadásával indult október 24-én a fesztivál.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az előadás rendezője a műsorban arról beszélt, hogy fontosak számukra a nemzetközi megmérettetések, hiszen így tudják elhelyezni magukat az európai színházi térképen. Mint elhangzott, a beregszászi teátrum 25 éves működésének köszönhetően Kárpátalján felnőtt egy színházkedvelő közönség, már van igény a magyar színházi kultúrára. A szarvassá változott fiú című darab egyik főszerepét Trill Zsolt játszotta, aki a Nemzeti Színház mellett tagja maradt a beregszászi színháznak is. ?Együtt vagyunk, és ez a színház, ez van, ez működik, ez létezik, azért ez valamit jelent. Jelentheti azt is, hogy élni akarunk? ? fogalmazott Trill Zsolt színművész.


karpataljai_megyei_magyar_dramai_szinhaz_felhivasa_600x319.png
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai SzínházFotó: Kárpátinfo.net

A beregszászi teátrum kiváló példa a kitartásra, a társulat ugyanis megmutatta, hogyan lehet a semmiből, anyagi nehézségek ellenére, hittel és kitartással felépíteni egy olyan színházat, amely 25 év alatt számos díjat nyert hazai és nemzetközi fesztiválokon, és olyan művészeket nevelt ki, akik a magyar nemzet legnagyobb színházában is megállják a helyüket ? hangzott el a műsorban.

Az előadások helyszíne a beregszászi színház nagyterme, kivéve a János vitéz misszió című előadást, amely a városi művelődési házban látható. A budapesti Nemzeti Színház a János vitéz misszió mellett a Fodrásznő című darabbal és Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estjével szerepel a fesztiválon. A debreceni Csokonai Színház a Karády Katalin életéről szóló Hamvadó cigarettavég című és az Edith Piaf életéről szóló Párizs hídjai című zenés előadással vesz részt a fesztiválon.

A III. Nemzetközi Sztalker Színházi Fesztivál október 24. és 31. között várja a közönséget.

Forrás: MTI