fbpx

Táncmesék felnőtteknek

Felmery_Lili_es_Simon_IstvanHisznek abban, hogy szinte mindenkit meg lehet győzni arról, hogy ez nem egy múzeumba való, poros és unalmas táncstílus, hanem egy mély szimbolikával átitatott, fontos emberi történeteket bemutató műfaj, amely a legszebb európai hagyományokat őrzi, erős és életteli, szórakoztató és szenvedélyes. A bensőséges hangulatú esteken a legjelentősebb koreográfiák rövid, közérthető összefoglalóját láthatják a nézők. A művészek sokszor önironikusan, rengeteg humorral, vagánysággal és nagy szeretettel mutatják be a hivatásukat. Kézen fogják a vendégeket, és átvezetik őket a zenekari árok túloldalán elterülő varázslatos világba. Nem félnek segítséget kérni az irodalomtól vagy éppen a tudománytól, hogy a homályba burkolódzó, elfeledett jelképeket megfejtsék, merészen használják a legpopulárisabb zenéket is a klasszikus mesterművekkel váltakozva. Az előadások során a táncosok ? a balett műfaji keretein túllépve ? beszélgetnek a közönség tagjaival, bevonják őket a produkcióba, válaszolnak a feltett kérdésekre. Az előadások után rövid közönségtalálkozón maradhat, akinek kedve van. Az is fontos szempont az alkotóknak, hogy a balettművészet iránt rajongók, a ?balettománok? is megtalálják a maguk örömét az előadásokban: nekik féltve őrzött kulisszatitkokkal, anekdotákkal kedveskednek, és az előadássorozat bizonyos helyszínein egyedülálló alkalmi kiállításon tánctörténeti relikviák és színpadi jelmezek is megtekinthetők. A különleges hangulatú bemutatókhoz magyar designerek, például Fink Evelin is hozzájárulnak egyedi tervezésű jelmezeikkel. Simon Istvánnal fellép többek között Felméry Lili, Koháry István, Kozmér Alexandra, Kerényi Miklós Dávid. A sorozatban várhatóan A hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, a Coppélia, a Csipkerózsika és A diótörő is helyet kap. A következő előadásra, mely A hattyúk tavát dolgozza fel május 9-én 19:30-kor a Bencúr házban kerül majd sor.

A programról bővebb információ:

www.tancmesek.hu

https://www.facebook.com/Tancmesek

 

Az alkotókról röviden:

Simon István balettművész Marosvásárhelyen, Erdélyben született, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa. Nemzetközileg elismert művészként a drezdai Semperoper állandó vendége. A klasszikus balett főszerepei mellet olyan zseniális alkotók műveiben táncolt, mint Jiří Kylián, William Forsythe, Mats Ek, David Dawson, George Balanchine. A Táncmesék Felnőtteknek projekt alapító tagja.

http://www.istvansimon.com/photos/

http://www.semperoper.de/en/ensemble/alle/details/430.html

http://www.opera.hu/hu/tarsulat/szemely/Simon_Istvan

 

Simon-Hatala Boglárka évek óta vesz részt a drezdai Semperoper Ballet audience development team-jében. A Táncmesék felnőtteknek programsorozatban koreográfus- és dramaturgiai asszisztensként dolgozik. A nemzetközi táncéletben elismert gyógytornász és injury coach, a The William Forsythe Company állandó munkatársa. A Táncmesék Felnőtteknek projekt alapító tagja.

http://www.semperoper.de/ensemble/alle/details/941.html

 

Kovács Kristina a csapat menedzselésének feladatait látja el, beleértve a szervezést és a kommunikációt. Kristina tanulmányait Firenzében végezte, ahol mester diplomát szerzet divat és művészeti management területen. Olaszországból hazatérve, munkája során több sikeres divat- és művészeti eseményt szervezett. A Táncmesék – felnőtteknek projekt alapító tagja.

A rovat további cikkei