tolnay_klari_1

Balla István, az Emlékház vezetője, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a művésznő utolsó színházi szerepéből, A nagymamából rendezett kiállítással és múltidéző beszélgetéssel emlékeznek a film- és színművészet meghatározó alakjára művészbarátai, pályatársai: Auksz Éva, Bajza Viktória, Pásztor Erzsi, Tóth Enikő és Őze Áron.

tolnay_klari_emlekhaz
A Tolnay Klári Emlékház a Nógrád megyei Mohorán

A szügyi asszonykórus is fellép az emlékesten, amelynek két házigazdája Vadas Zsuzsa újságíró és Mohai Gábor előadóművész lesz, a rendezvény fővédnöke pedig Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője. Az emlékkoncerten Kósa József zongoraművész megszólaltatja Tolnay Klári zongoráját.

tolnay_emlekhaz_kepek
Tolnay Klári zongorája is megszólal az emlékesten,
a látogatók betekinthetnek a személyes életébe is

A Tolnay Klári Emlékházat 2000 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Nógrád megyei Mohorán, a színésznő gyermekéveinek helyszínén. A pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről a nagy színésznő így írt: ?Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra?. Sok száz fotó mellett Tolnay Klári erkölcsi bizonyítványa, munkakönyve, vezetői engedélye, az 1950-es évekből való takarékbetétkönyve, órája, gyűrűje, két Kossuth-díja vagy éppen úti pasziánsza és vígszínházi öltözőasztala is része a gyűjteménynek.

tolnayegyesulet_1223629946_tolnay_emlekhaz_kepek_NAGYKEP

Tolnay Klári 1914. július 17-én született és 1998. október 27-én halt meg Budapesten. Mohorán rendszeresen szerveznek személyéhez kapcsolódó programokat, kiállításokat, művészi esteket, emléknapokat. Az egyesület megalapította a Tolnay Klári-díjat is, amelyet a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért ítélnek oda évente. A díjat először 2014-ben, Tolnay Klári születésének századik évfordulóján adták át, az első díjazott Vándor Éva Jászai Mari-díjas és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész volt.

MMA_204_Tolnay_klari_masolata
Tolnay Klári (1914?1998) kétszeres Kossuth-díjas színművésznő,
érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja
Fotó: mma.hu

Forrás: MTI

Fotók: Tolnay Klári Művészeti és Kulturális Egyesület honlapja