bocsardi1
Bocsárdi László

Megmérettetik a színészi énektudás

?Két helyszínen kellett próbálnunk, egyrészt elképzeljük azt a szabadtéri helyet, ahol a bemutató lesz. Szentgyörgyön a próbákon megpróbáltunk arra koncentrálni, hogy a részletek illeszkedjenek a szegedi helyszín részleteihez, ugyanakkor a dolog nehézsége, hogy nagyon sok az ismeretlen paraméter. Mivel ez opera, a színészek énektudását is nagymértékben próbára teszi, de úgy érzem, hogy mi erre készen állunk? ? fogalmazott a rendező. Sepsiszentgyörgyön ősszel színházteremben mutatják be az előadást, ami kicsit más lesz, a díszlet is kisebb lesz, a hangzás és közönséggel való kapcsolat is különbözik attól, amit a következő napokban a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége láthat.

Bocsárdi azt is elmondta, számára is újdonság ez a rendezése, hiszen ezt a Brecht-darabot még nem állította színpadra, a német szerző darabjai közül a Szecsuáni jólélek címűt rendezte meg régebb Szentgyörgyön.

o_koldusopera_barabas-zsolt
Az előadás próbája
Fotó: Barabás Zsolt

John Gay XVII. századi Koldusoperájának romantikus, Robin Hood-szerű főhőse, Penge Mackie Brecht Háromgarasos operájában egy hanyatló társadalmi osztály antihősévé válik. A mű az osztályharc panelszerű bemutatásán túl az emberi lélek időtlen belső drámáját is kibontja, olyan témákat érintve, mint például az árulás vagy a féltékenység. Ily módon Brecht víziójában a világban uralkodó káoszért nem csupán a társadalmi egyenlőtlenség, hanem az emberi természet esendősége is felelőssé tehető.

A Koldusopera különleges helyet foglal el a brechti életműben, ugyanis két alkotói korszak szintézisének a gyümölcse: már fellelhetőek benne az epikus színházra jellemző költői jegyek, de sokszor nagyon erőteljes ? már-már detektívtörténetbe illő ? szituációkkal is operál. Nem illusztrál, nem reprodukál, hanem szembesít és analízisre késztet, a helyzetekbe való belehelyezkedés helyett a felmerülő problémákhoz való intellektuális viszonyra biztatja a nézőt. A mű legnagyobb ereje mégis zenei vonalában érhető tetten: a jelenetek mellett felcsendülő dallamok elementáris erővel képesek hatni még a mai fül számára is.

14Haromgarasos-opera-proba_Barabas-Zsolt
Fotó: Barabás Zsolt

A Bocsárdi László rendezte előadásban a rablógyilkos szerepét Erdei Gábor játssza, aki a 2018/2019-es évadban a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadás 13 éves kamaszának megformálásáért, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb mellékszereplőnek járó díjat.

A Koldusoperát augusztus 2-án, 3-án és 4-én 21 órától láthatja először a közönség az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, a sepsiszentgyörgyi bemutató tervezett időpontja 2019. október 6.

A teljes cikk a Krónika oldalán olvasható.