December 5-én izgalmas könyvbemutatónak ad otthont a Stúdió K Színház: Sándor L. István Színváltozás című kötete a teátrum alapító-rendezője, Fodor Tamás és alkotótársai munkásságát követi egészen a rendszerváltásig.

Fodor Tamás egyike az utolsó színházi mestereknek Magyarországon, a Stúdió K pedig a legrégebb óta működő színházi műhely. 2020-ban jelent meg Sándor L. István Szabadságszigetek című könyve, amely 1978-ig tekintette át a színházi alkotó és társulatai történetét. Most ennek folytatásaként jelenik meg a Színváltozás, amely a rendszerváltásig követi Fodor Tamás és alkotótársai pályáját.

A könyv a Stúdió K első nemzedékének válságáról és szétszéledéséről, majd a második nemzedék szerveződéséről és kibontakozásáról szól. Bár a Woyzeckhez hasonló legenda ebben az időszakban nem született, de az első nemzedék „búcsúelőadása”, A balkon vagy a második nemzedék legfontosabb bemutatói, az Élektra és az Ószeresek – mind szakmai színvonalukat, mind világlátásukat tekintve – mégis kiemelkednek a kor magyar színházművészetéből.

Fodor Tamás és a Stúdió K második nemzedékének tagjai 1986-tól a szolnoki társulaton belül próbálták folytatni munkájukat. Bár a profi színházi üzemmenet szorításai lassanként szétzilálták a csoport, Fodor Tamás rendezői pályája épp ekkor bontakozott ki. Bebizonyosodott, hogy a korszak egyik legfontosabb színházi alkotója, akinek erőfeszítései a szolnoki színházat az ország egyik legjobb műhelyévé tették. Több színháztörténeti jelentőségű rendezése született ekkor: a Janika, az Örökösök, a Hazug, A kastély, illetve az Ahogy tetszik.

A most megjelenő könyv egyrészt bemutatja Fodor Tamásnak és alkotótársainak a korszakban készített előadásait – úgy, hogy azok számára is megismerhetők legyenek, akik nem látták őket vagy talán nem is hallottak róluk –, másrészt a kötetben közölt beszélgetések számot adnak a társulat belső életéről, a színházcsinálás emberi folyamatairól is. A korszakra Fodor Tamás mellett a Stúdió K első és második nemzedékének meghatározó tagjai emlékeznek.

A Színváltozás című könyvet a Stúdió K-ban mutatja be a Selinunte Kiadó. A beszélgetés meghívott vendégei Fodor Tamás rendező, illetve a kötetben is megszólaló alkotótársai: Angelus Iván, Bakos Éva, Fazekas István, Nyakó Júlia, Spilák Lajos, Szalai-Szabó István, Székely B. Miklós, Szőke Szabolcs. A beszélgetést egykori előadások és próbák videórészletei egészítik ki.

A kötet kedvezményesen megvásárolható a helyszínen, illetve megrendelhető a Színházi könyvek webáruházban.

A képen Fodor Tamás. Forrás: Selinunte Kiadó