Szittya Emil, az avantgárd vagabond címmel nyílik kiállítás csütörtökön a párizsi Liszt Intézetben – tájékoztatott a kulturális intézmény. A tárlat az egykoron Párizsban élt, magyar származású művész életművét mutatja be: egyrészt életútjával ismerkedhetnek meg a látogatók, másrészt a franciaországi képhagyatékból és magyar magángyűjteményekből válogatott anyag lesz megtekinthető.

A Budapesten 1886-ban született és 1964-ben Párizsban elhunyt költő, író, festő és művészetkritikus a magyar és nemzetközi avantgárd egyik legrejtélyesebb alakja volt.

A századelőn átcsavarogta Európát, megjárta az alternatív életmódok hirdetőinek asconai telepét, a Monte Veritát éppúgy, mint a modern nagyvárosok szellemi színtereit.

1909-ben ő kalauzolta a Párizsba gyalog igyekvő Kassák Lajost, 1911-ben Blaise Cendrars-ral együtt alapították a Les Hommes Nouveaux című lapot és jelentették meg az első szimultán könyvet, A transzszibériai expresszt Sonia Delaunay gyönyörű illusztrálásával. De ő volt Marc Chagall felfedezője és Chaim Soutine első monográfusa is.

1916-ban a dadaistákhoz csatlakozott, Zürichben egyik alapítója lett a Cabaret Voltaire-nek, a Mistral című avantgárd folyóirat kiadója, majd Budapesten Kassák Tett című lapjához teremtette meg az anyagi hátteret. Miután Magyarországon kémkedési botrányba keveredett, végleg külföldre távozott. 1919-től főként Bécsben, majd Berlinben tevékenykedett, 1927-ben véglegesen Párizsban telepedett le és haláláig ott élt.

Szittya Emil élete folyamán sok száz cikket és szinte megszámlálhatatlanul sok könyvet írt magyar, német, francia és olasz nyelven. Írásai kiterjedtek a szociológia, a pszichológia, a művészetkritika területére. Kismonográfiát adott ki Albert Marquet-ról, Henri Rousseau-ról, Pablo Picassóról és más művészekről. Szépirodalmi alkotásai is ismertek, utolsó munkája, a 82 álom a második világháború idején 1939–1944 nemrég jelent meg új kiadásban Párizsban.

A kiállítás kurátora Rockenbauer Zoltán, aki május közepén részt vesz a kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a párizsi Zsidó Művészeti és Történeti Múzeum és a Liszt Intézet közösen szervez.

Beszélgetőtársai többek között olyan nagy presztízsű intézmények képviselői lesznek, mint a francia Nemzeti Modern Művészeti Múzeum vagy az Orsay Múzeum. A Liszt Intézet kiállításához kapcsolódik a párizsi Laurentin Galéria, amely Szittya papírra készített munkáit mutatja be áprilisban és májusban.

Nyitókép: Szittya Emil: Tánc (részlet), 48,5×64 cm, gouache sur papier. Collection Laurent Goldring/Institut Liszt Paris