Az idei SopronFest egyik legizgalmasabb kiállításának ígérkezik A Hűség Városa nevet viselő csoportos tárlat. A részt vevő élvonalbeli művészek aktuálisabb és nagyon ritkán látott műveiket is bemutatják, a Mária-szobor előtt pedig szíveket alkotnak.

Soós Nóra Real Life V_16.jpg
Soós Nóra: Real Life V.

A kiállítás a soproni Liszt Központ Munkácsy termében ingyenesen látogatható. Május 12. és 20. között a művészek több alkalommal tárlatvezetést is tartanak.

Tizenhatodikától a közönség előtt alkotnak a képzőművészek a Sopron belvárosában felépülő művésznegyedben. A SopronFest szervezőinek felkérésére szinte az összes alkotó vállalta, hogy néhány napig a Várkerületen, a Mária-szobornál dolgozik. Május 16-tól 4 napon át dolgoznak egy-egy nagy méretű, szív formájú installáción, amely a hűséget jelképezi. Bukta Imre és Soós Nóra már előre készült, az ő alkotásaik A Hűség Városa kiállításon is láthatók, a soproni művészeket pedig Mascher Róbert képviseli a várkerületi művésztelepen.

Bukta_Imre_Marika a kertek alján.jpg
Bukta Imre: Marika a kertek alján

Ezek az alkotások a SopronFest alapítóinak szándéka szerint a soproni szállodák, éttermek, rendelők külső-belső tereit díszíthetik – mondja Lobenwein Norbert, a SopronFest alapítója, a kiállítás kurátora.  A művek értékesítéséből származó profitot teljes mértékben jótékony célra fordítják. A művészek maguk dönthetnek arról, hogy kiket vagy mely ügyeket támogatnák szívesen.

Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Labrosse Dániel, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter – a hét művész mindegyikéhez sokéves, szoros kapcsolat fűzi a SopronFest szervezőit. A részvételükkel létrejövő csoportos kiállítás szerkesztésekor az alkotók maguk dönthettek arról, hogy a hűség témájához kapcsolódva válogatnak-e a már létező műveik közül, vagy erre az alkalomra új alkotásokat készítenek. Weiler Péter például egy teljesen új kollekcióval érkezik. A képein megjelenő művészek mindegyike külföldön lett igazán sikeres, de mindvégig büszkén vállalták, hogy magyarok, és tartották a magyarsággal, az óhazával a kapcsolatot. Hűségesek maradtak az országhoz, még ha nem is éltek itthon.

Weiler_Péter_Márai.jpg
Weiler Péter: Márai

 Ef Zámbó István és Bukta Imre egy-egy egészen egyedülálló válogatást mutat be, amelyben évtizedekkel ezelőtt született, ritkán látott alkotások éppúgy helyet kaptak, mint néhány ikonikus remekmű eredeti példánya. Sibitka Panni belső terekre koncentrált, elsősorban a fürdőszobák ragadták meg most is a fantáziáját. Bereczki Kata az emlékeihez hűséges, Soós Nóra és Labrosse Dániel pedig régi és új alkotásokkal jelenik meg a Liszt Központ Munkácsy termében.

Ef Zámbó Istvánra, a Munkácsy-díjas szentendrei művészre évtizedek óta büszke Szentendre és Sopron is. Az általa tervezett színes szobor-székek utcákon, tereken és éttermek teraszain emlékeztetnek arra, hogy a legnagyobb világsztárok közül kik fordultak már meg Sopronban. Idén, a SopronFest alkalmából Azahriah-nak készített egy szobor-széket, amelyet május 18-án, a koncertje napján vesz majd át a fiatal sztár.