drago_ivanusa_byzigakoritnik2017_600x400.png
Drago Ivanusa

Drago Ivanusa La Bete humaine című szólózongora-projektje, amelyet pénteken 20 órakor ad elő, az egyén és feszültségekkel teli korunk között fennálló viszony zenei kifejezése, Jean Renoir Állat az emberben című, híres, 1938-as filmjéhez hasonlóan.

A program rögtönzött részekkel átszőtt, energikus, harmonikus textúrákkal és poliritmusokkal teli kompozíciókból épül fel. Ivanusa zenéje eklektikus és kiszámíthatatlan, inspirációit olyan, egymástól különböző dzsessz- és klasszikus zeneszerzők, előadók munkásságából meríti, mint Bill Evans, Cecil Taylor, Luciano Berio vagy Tomaz Grom.


teo_collori___momento_cigano_600x400.png
Teo Collori és a Momento Cigano

Az elmúlt csaknem három évtizedben mintegy 130 színházi és táncelőadáshoz, több mint húsz filmhez, valamint kamarazenekarok és zenekarok számára komponált zenét. A szlovén filmművészet 90-es évekbeli reneszánsza során Ivanusa részvételével számos nemzetközileg elismert film született, köztük a Jan Cvitkovic által rendezett Kenyér és tej. Zongoristaként és harmonikásként különböző együttesekkel és zenészekkel működik együtt.

Szintén pénteken, 21 órától zenél az Opusban Kristijan Krajncan dobos és csellós. A Drumming Cellist néven is működő zenész muzsikája a megszokottól eltérő megközelítésében kortárs jazzből, klasszikus és filmzenékből, illetve további műfajokból épít zenei történeteket. Mindezt csupán két hangszer lehetőségeinek tökéletes feltárásával, valamint tiszta és átfogó művészi látásmóddal éri el.


_drummingcellist_colour_600x400.png
Drumming Cellist

Eddig huszonöt lemezen szerepelt, csaknem ugyanannyi országban játszott Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Az Opus látogatói tavaly októberben, az Alex Simu Quintet tagjaként találkozhattak vele. Zeneszerzőként három játék- és kilenc rövidfilmben működött közre, számos klasszikus, dzsessz, sanzon, valamint rock műfajú rövidfilmet és zenei videót rendezőként is jegyez. Ő a Rejtett mítosz nevű interdiszciplináris projekt alapítója, ebben zenét, táncot, költészeteket, látványt, filmet és a mitológia világát egyesítik egységes történetté.

A szlovén minifesztivál záró eseményeként szombaton este a gitáros Teo Collori lép színpadra a Momento Cigano formációval. A produkció a gypsy-jazz és a szving különleges elegye: nosztalgia és új sztorik keverednek egymással a tagok szerzeményeiben, amelyek stílusa a báltermek, szivarok, a charleston és lakkcipők korát idézi. Hot Club Piran című, első lemezüket a Muzikobala szlovén online zenei portál 2015-ben az év albumának választotta, egy évvel később az Egyesült Államokban is sikerrel játszottak.

Legutóbbi albumuk, a Kamerato Muzikante tavaly októberben jött ki; az új dalok is a gypsy-jazzben gyökereznek, de a klasszikus, az etno- és a filmzenével is kacérkodnak. A formációban a zenekarvezető gitáros mellett Matija Krecic (hegedű), Matej Kuzel (klarinét), Metod Banko (gitár) és Jan Gregorka (nagybőgő) szerepel.

A SlovenijaJazz & Beyond valamennyi művésze szerepelt a 2017-ben Ljubljanában megrendezett European Jazz Conference keretében megtartott Slovenia Showcase programjában.

 

Fotók forrása és további információk: bmc.hu