Október 26-án a Toldi Moziban Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje, a Motorosok nyitja a hetedik Szlovén Filmnapokat, október 27-én az idei nevezett, A zenekar lesz műsoron, október 28-án pedig az Ébressz fel című filmet vetítik.

Október 26-án 20 órakor a budapesti Toldi Moziban Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje, az elsőfilmes Dominik Mencej Motorosok című alkotása nyitja a hetedik Szlovén Filmnapokat. 1999 tavaszán két barát egy eldugott faluból útnak indul egy mopeddel. Útjuk során a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros. A személyes értékek próba elé állíttatnak, és a szabad akarat megkérdőjeleződik.

„A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll – egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan" – nyilatkozta a film rendezője. A Screen Daily szerzője, Neil Young szelíd, érett és csendesen virtuóz filmnek tartja, az elmúlt fél évtized legjobb játékfilmes debütálásának nevezte cikkében.

A többszörösen díjnyertes road movie-t elkíséri Budapestre a film egyik főszereplője, Petja Labović is.  Az 1993-ban született tehetségnek ítélték 2018-ban a legjobb fiatal színész díját, a filmben nyújtott alakításáért pedig megkapta a szlovén Vesna Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A magyar közönség találkozhat továbbá a film operatőrével, Janez Stucinnal is. Az 1974-ben született művész a fényképezés mellett rendezőként, vágóként és producerként is bizonyított már. Operatőrként olyan fesztiválokon nyert díjat, mint a New York International Independent Film & Video Award, a Huston International Film Festival, de elsimerték Jakartában, Barcelonában, Vancouverben, Los Angelesben és Amszterdamban is.

Október 27-én vetítik Szlovénia idei Oscar-nevezettjét, Matevž Luzar A zenekar című filmjét. A Cinedaysen és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat – köztük a legjobb filmét – elnyert alkotásban egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is plasztikusan kirajzolódik. A filmben keveredik a Tűz van, babám és Ulrich Seidl fanyar humora.

Október 28-án Marko Šantić horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmjét tűzik műsorra, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől. Rok a kórházban ébred, ahová egy baleset utáni eszméletvesztés miatt került. Csak a szülővárosára és a régi otthonára emlékszik, ezért hazamegy, ahol viszont nem látják szívesen. Lassan kezdenek összeállni az emlékek mozaikjai, és Rok rájön, milyen problémás volt a múltja.

Az október 26. és 28. között tartó Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Nyitókép: jelenet a Motorosok című filmből. Forrás: Szlovén Filmnapok