fbpx

Szlovénia idei Oscar-nevezett filmje is látható a Szlovén Filmnapokon

Október 26. és 28. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást, köztük az ország Oscar-jelölt filmjét láthatja a hetedik Szlovén Filmnapokon. A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi Mozi ad otthont az eseménynek.

A Motorosok a szlovén Vesna Filmfesztiválon öt díjat – köztük a közönségdíjat is – elnyert road movie. Az elsőfilmes Dominik Mencej alkotása 1999 tavaszán játszódik. Két barát egy eldugott faluból útnak indul mopeddel. Útjuk során a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros. A személyes értékek tesztelődnek, és a szabad akarat megkérdőjeleződik. „A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll – egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan” – nyilatkozta a film rendezője.

A Screen Daily szerzője, Neil Young a Szelíd motorosokkal (Easy Rider), Monte Hellman Kétsávos országút (Two-Lane Blacktop) című filmjével és Gus Van Sant Otthonom, Idaho (My Own Private Idaho) című alkotásával rokonítja. Szelíd, érett és csendesen virtuóz filmnek tartja és az elmúlt fél évtized legjobb játékfilmes debütálásának.

Marko Šantić horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmjében Rok a kórházban ébred, ahová egy baleset utáni eszméletvesztés miatt került. Csak a szülővárosára és a régi otthonára emlékszik, ezért hazamegy, ahol viszont nem látják szívesen. Lassan kezdenek összeállni az emlékek mozaikja, és Rok rájön, milyen problémás volt a múltja.

A Cinedaysen és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat, köztük a legjobb filmét elnyert A zenekar, Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje. A film Miloš Forman Tűz van, babám című klasszikusa és Ulrich Seidl fanyar humorának keveréke. Egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is plasztikusan kirajzolódik. Matevž Luzar így vall filmjéről:” A zenekar az eddigi legszemélyesebb munkám. Az évek során különböző turnékon utaztam a zenekarral, mivel a feleségem is zenész. Mindig is lenyűgözött, ahogy mindenki elfelejti a mindennapi gondjait, és csak szórakozik. Ami ezeken a turnékon történik, az örökre titok marad, és utólag nem foglalkoznak vele.”

Fotó: A zenekar című film jelenete

A rovat további cikkei