Ahogy a felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében olvasható: a szoborkompozíciót 2017. szeptember 1-jén ? a Pécsi Tudományegyetem jubileumi díszünnepségének keretében ? a pécsi székesegyház északi oldala és a középkori egyetem közötti sétányon avatják fel. ?A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén ünnepli alapításának 650. évfordulóját, mely napot az Országgyűlés a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánított. A PTE 650 Jubileum Stratégiai Konzorciuma 2016. szeptember 5-ével pályázatot hirdetett meg Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrának elkészítése a PTE 650 éves jubileumára címmel. A pályázat célja az egyetemalapítás eszmeiségének, a műemléki terület és az egyetem mai jelentőségének megfelelő, magas művészi színvonalat képviselő szoborkompozíció tervének és alkotójának kiválasztása volt? ? olvashatjuk a pte.hu oldalon.

2016.11.30._Nagy_Lajos_kiraly_szobor_bemutato_111
Fotó: Mánfai György

 

A meghívásos versenypályázaton való részvételre öt neves szobrászművészt kértek fel. A bíráló bizottság tagja volt Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész, Girán János, Pécs korábbi alpolgármestere, Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális és tudományos igazgatója, dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, valamint Lengyel Péter szobrászművész, a Pécsi Tudományegyetem oktatási dékán-helyettese. A bíráló bizottság szerint Kotormán Norbert pályaműve fejezi ki leginkább a kor szellemiségét, az első magyar egyetem alapításának jelentőségét. A pályamű esztétikai értékei is kimagaslóak, az a gótika sajátosságait is magán viseli ? írták.

1.2016.11.30._Nagy_Lajos_kiraly_szobor_bemutato_180
Fotó: Mánfai György

 

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán, 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász mesterképzésen vett részt. Művei elsődlegesen ? egyéni stílust kialakítva ? figurális ábrázolások, sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok. Munkássága ismert Magyarországon, illetve külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője ? ismertette a Pécsi Tudományegyetem közleménye az alkotót.

 

Forrás: MTI