Hollósy Simon emléke máig elevenen él szülővárosában, a szoborállítással pedig a helyi szórványközösség régi vágya teljesült.

Radu Ciobanu szobrászművész alkotását Péter Pál máramarosszigeti születésű vállalkozó és a Communitas Alapítvány finanszírozta, a szoborállítást támogatta Moldovan Vasile polgármester és az Arte+ Egyesület is.

„Nem lehetett a meglepő véletlen műve, hogy a máramarosi tájból induló és ide visszatérő mester – egyaránt alkotó és tanító – az egyéb, többek között zenei útkeresések után a művészet olyan ágát választotta, amelynek révén a legmegfelelőbben sikerült kifejeznie a természet mélységes szeretetét. És az sem véletlen, hogy az általa 125 évvel ezelőtt alapított, világhírűvé vált nagybányai festőiskola egyik alapelve épp a természet hamis hatások nélküli megfestése. Ez a szoros, szerves összefonódás az ember és a természet, az itt élő emberek, hagyományok, kultúrák között ma éppúgy fontos, mint volt akkor, amikor ez a közösség olyan egyéniségeket adott a világnak, mint Hollósy Simon” – fogalmazott az avatóünnepségen Demeter András kulturális államtitkár.

Péter Pál a felszólalásában felidézte, hogy édesanyja, Péter Ütő Erzsébet festményei és édesapja műépítészi rajzai között nőtt fel, így természetesen támogatta ezt a szobrot, és azt is kiemelte, hogy örömmel tapasztalta a politikai pártok, a polgármesteri hivatal, a helyi tanács, a civil szervezetek és a művészek példás összefogását a nemes cél érdekében.

Forrás: Máramarosi Hírmondó