Neves amerikai fesztiválokat követően Szófia nemzetközi filmfesztiválján is tetszést aratott a Lefkovicsék gyászolnak című magyar film. A bolgár fővárosban a filmkritikusok nemzetközi zsűrije, a FIPRESCI díját kapta Breier Ádám első mozifilmje.

Breier Ádám filmjének történetében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

A film forgatókönyvét Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi. A Lefkovicsék gyászolnak operatőre a Szürke senkik, a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva képeiről ismert Dévényi Zoltán.

A Lefkovicsék gyászolnak a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült. Breier Ádám alkotása február vége óta látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában, és már több mint 25 ezren váltottak rá jegyet.

„Egy zsidó film, ami végre nem a holokausztról szól. Egy zsidó film, ami végre nem megríkat, hanem megnevettet. Egy zsidó film, amiben végre a zsidók és nem zsidók is magukra ismerhetnek. Egy zsidó film, a Lefkovicsék gyászolnak végre friss perspektívát hoz a zsánerbe” – írtuk kritikánkban Breier Ádám első mozijáról, amely forgatásának hangulatáról ebben a riportban számoltunk be.