Szente Vajk és Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának fejéből pattant ki az ötlet, hogy színpadra állítsák a népszerű regényíró, Rejtő Jenő valamelyik regényét. A Rejtő-rajongók végül A szőke ciklon mellett döntöttek, ugyanis a történetet egyszerre találták izgalmasnak és szívhez szólónak, a 2015-ös bemutatóhoz pedig kitűnő apropót nyújt az író 115. születésnapja.

A május 27-i Játékszínben tartott olvasópróbán fény derült a szereplők kilétére is. A címszerepet Földes Eszter, Rejtőt Őze Áron alakítja, rajtuk kívül pedig olyan színészeket láthat majd a közönség, mint Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András.

Szente Vajk nem csak rendezi, de társíróként is jegyzi az előadást. Az olvasópróbán elmesélte, hogy az ihletet Rejtő Jenő életének egy különleges kis szelete, a gépírónőkhöz fűződő kapcsolata adta. Az író ugyanis mindig egy-egy gépírólánynak diktálta le aktuális regényét: az illető hölgynek csinos ruhában és teljes sminkben kellett végeznie a munkát, az író és a lány között pedig több alkalommal is romantikus kapcsolat szövődött.

Ez adja a darab kerettörténetét is: az író elmegy egy gépírólányhoz, hogy lediktálja neki A szőke ciklont, a helyzetet azonban nehezíti, hogy a hölgy épp egy költözés kellős közepén van, valamint szomszédja, édesapja, illetve egy munkás is zavarja a nyugodt munkát.

A remek színészek mellett különleges elem lesz a zene, hiszen Gulyás Levente segítségével egy olyan zenés darab születik, amelyben a zenék nem betétdalok, hanem a szereplők belső monológjai.

A szőke ciklon bemutatójára először a Szegedi Szabadtéri Játékokon kerül sor augusztus 14-15-én, augusztus 21-én Szentendrén láthatja majd a közönség, szeptember 13-14-én Gödöllőn, szeptembertől pedig a Játékszín repertoárjába is bekerül az előadás.

Fotó: Csákvári Zsigmond