Szokolay Dongó Balázs, Erik Rothenstein és Fábri Géza közös pünkösdi koncertjével kezdődik vasárnap este Pozsonyban a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét nevet viselő rendezvénysorozat.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett, június 12-ig tartó Magyar Kulturális Hét több pozsonyi helyszínen zajlik majd, köztük a központinak számító egykori Kossuth, ma Hviezdoslav téren. Az eseménysorozat számos színvonalas programot kínál, köztük komoly- és könnyűzenei koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat, a hét második felében pedig egy négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézművesvásárral is várja a látogatókat.

A Liszt Intézetben hétfőn például Jakovits József festő- és szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Kedden a nyitókoncertnek is helyet adó Klarisszák templomában Visegrádi szólamok címmel a visegrádi országok egy-egy művésze lép fel: Pálhegyi Máté, Anna Gutowska, Petr Nouzovsky és Miriam Rodriguez Brüllová mások mellett Bartók és Schubert műveit szólaltatják meg. Szerdán látható Fesztbaum Béla Molnár Ferenc írásaiból összeállított színházi estje, a Szülőfalum, Pest, amelyet a Vígszínház hoz el Pozsonyba, az Astorka színházba.

A hét második felében megrendezett négynapos fesztivál rendszerint a Magyar Kulturális Hét legtöbb látogatót vonzó része. Csütörtökön Csík János és a Mezzo, valamint a Fonó zenekar, pénteken a Well Brass rezes kvintett, Gájer Bálint és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar lép fel. A fesztiválprogram szombati kínálatában mások mellett a Margaret Island koncertje, illetve Different Aspects of Silence címmel a visegrádi országok zenészeit felvonultató jazzest szerepel, vasárnap pedig a Gaál Jazz Band és a Kerekes Band ad koncertet Pozsonyban.

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hetet hiánypótló és hagyományteremtő céllal hozták létre még 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként. A programsorozatot hagyományosan Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Pozsony szervezi.

Nyitókép: Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza. Forrás: Culture.hu