Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézetének tájékoztatása alapján.

Szombathely shutterstock_.jpg
A Berzsenyi Dániel tér Szombathelyen a Megyeháza épületével. Fotó: Shutterstock / Thomas Oswell Richards

Az UNESCO szerint a hálózatba tartozó városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a részt vevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén. hálózat tagjai szakpolitikai párbeszéddel és az egymástól tanulás ösztönzésével, kapcsolatok kialakításával, partnerségek előmozdításával, kapacitásfejlesztéssel támogatják az egész életen át tartó tanulás gyakorlatát.

Városunk jövője jelentős mértékben függ munkaintenzív iparszerkezetünk válságálló tudásgazdasággá történő átalakításától – idézték a közleményben Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét. A városvezető azt is kifejtette, a digitalizáció mellett az oktatás és az élethosszig tartó tanulás a legfontosabb pillérei annak a folyamatnak, amelyben kiemelt partnerek a helyi egyetemi központok, az oktatási intézmények, a kamarák, a magáncégek és az önkormányzati intézmények, valamint a város kulturális központja. Hozzátette, hogy támogatják a hagyományos és a nonformális oktatást, valamint a tehetséggondozás különböző formáit.

Az UNESCO szerdai rendezvényén 35 ország 64 városának felvételét jelentették be a Tanuló Városok Globális Hálózatába. A hálózatnak Szombathellyel együtt immár két magyarországi tagja van: Pécs 2017-ben csatlakozott.