Baráti Kristóf hegedűművész és Farkas Gábor zongoraművész koncertjével szombaton kezdődik a XXI. Gödöllői Liszt Fesztivál a királyi kastélyban. A rendezvény idei tematikája Liszt Ferenc és az európai irodalom.

A fesztivál gazdag műsorkínálatában megelevenednek Liszt Ferenc életművének legizgalmasabb alkotásai, a filozofikus hangvételűektől a szédítő virtuozitású remekművekig. A műsorban fiatal, feltörekvő tehetségek is fellépnek, beavatva a nézőket Liszt Ferenc sokoldalú zenei örökségébe.

Az október 30-ig tartó fesztiválon lemezbemutató koncertet ad Szilasi Alex zongoraművész, Liszti-hiszti címmel matinékoncerten mutatkoznak be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének zongoraszakos hallgatói, de fellép Várady Mária színművész, valamint Várjon Dénes, Simon Izabella és Gulyás Márta zongoraművész is.

Szilasi Alex, a kastély művészeti igazgatója felidézte: a Gödöllői Liszt Fesztivált 21 évvel ezelőtt Bogányi Gergely zongoraművész művészeti vezetésével indították útjára a királyi kastélyban. Céljuk, hogy a 19. század egyik legnagyobb zeneszerzőjének életművét a legszélesebb összefüggésben tárják az látogatók elé.

A kezdetekben két-, majd háromnapos, egy-egy esti hangversenyt felvonultató rendezvény tavaly már tíznaposra, 19 koncertre bővült, és a kastély falain túl további öt helyszínen zajlott. Folytatva ezt a koncepciót, az idén a fesztivál két hangversenyének a fóti és a hatvani kastély ad otthont, a kísérőrendezvények nagy részét Pest és Heves megyében valósítják meg.

A művészeti igazgató kiemelte: a hangsúlyt az idén Liszt Ferenc legendás irodalmi igényességére és műveltségére, a klasszikus és kortárs irodalomban való jártasságára helyezik, de alapul szolgál a kor legjelentősebb íróival és költőivel folytatott, egész Európát átölelő levelezése is. A programok között az irodalmi ihletésű zeneművektől költemények megzenésítésén át az angol, francia, német, itáliai és orosz vonatkozásig mindenki találhat kedvére valót.

Nyitókép forrása: Gödöllői Királyi Kastély