Szombaton tartják a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia hivatalos nyitórendezvényét Budapesten: 14 órától a Duna-parton több helyszínen számos programmal, köztük artistaprodukcióval, a Bagossy Brothers Company koncertjével, hazai és nemzetközi utcaszínházi performanszokkal várják az érdeklődőket.

A szervezők közleménye szerint a Nemzeti Színháznál 14 órától 22 óráig zajlanak a programok: a zászlófelvonás és az ünnepélyes megnyitó mellett koncertek és utcaszínházi produkciók várják a közönséget. A Duna-korzón 14 és 19 óra között utcaszínházi produkciók láthatók, a Belgrád rakpartról induló, Átmentem című eseményen pedig 16 óra 30 perckor ifj. Simet László kötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett.

A nyitóünnepség 14 órakor zászlófelvonással kezdődik a Nemzeti Színháznál,

ahol Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozat művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója mond beszédet, majd a Pénzügyőr Zenekar, Berecz András, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet hallgatói, a Martonvásári Szent László Huszár Egyesület és a Fehérvári Huszárok közreműködésével láthatók programok.

A színház előtt felállított színpadon fellép az SZFE zenekara, Dánielfy és Földes László Hobo. A koncertek szünetében látható a Cia La Tal spanyol utcaszínházi társulat Varázsdoboz című előadása, Toti Toronell Micro-Shakespeare című interaktív színházi játéka, a francia Cie Systeme Paprika kerekeken guruló járgánya, fedélzetén a Kraken Orchestra formációval. A közelben tereli mechanikus lényekből álló csordáját a német foolpool utcaszínház – sorolják a programokat. A hajóorrban a Déryné Társulat tagjai a Karzat Színház interaktív óriás társasával várják az érdeklődőket.

A Somlay Artúr sétányon 18 óra 30 perctől elindul a Nemzeti Színház felé a 10. Színházi Olimpia központi jelképének választott bárka:

a 25 méter hosszú bárka-installáció fedélzetén a fesztivál három hónapos, országos programsorozatának társszervező színházai és fesztiváljai képviseltetik magukat. A bárkán a meghívott külföldi utcaszínházi produkciók mellett ott lesznek a hazai utcaszínházi társulatok, a Bab Társulat, a Langaléta Garabonciások, a Karzat Színház képviselői, Mizsei Zoltán és zenés társai, valamint a Zeneakadémia népzene tanszékének hallgatói.

Az esti megnyitón Vidnyánszky Attila mellett beszédet mond Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke, valamint közreműködik Tóth Auguszta, Katona Kinga, Herczegh Péter, Berettyán Sándor, Battai Lili Lujza, Mikita Dorka Júlia, Wettstein Márk, Herczegh Péter, Szarka Tamás és zenekara, valamint Zsuráfszky Zoltán vezetésével a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az estét a Bagossy Brothers Company fellépése és egy további meglepetésprodukció után a Hiperkarma koncertje zárja – áll a közleményben.

A Fővárosi Nagycirkusz szervezésében létrejövő, Átmentem című produkció a megnyitónap egyik kiemelt eseménye.

Az érdemes művész címmel kitüntetett ifj. Simet László artistaművész a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra. A produkciót a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon, az Erzsébet és a Szabadság híd között a rakpartról és a két hídról lehet megtekinteni. A performansz 16 óra 30 perckor kezdődik, de a Belgrád rakparton, a 18–19. pontlejáró mellett már 15 óra 30 perckor elkezdődik az esemény a Danubia Zenekar programjával. A zenekar a cirkuszművészeti produkció alatt is játszik majd, főként a legnagyobb magyar zeneszerzők, így Erkel, Kodály és Bartók műveit adják elő – írják a közleményben.

A Duna-korzón 14 óra és 19 óra között a Shakespeare-szobortól a Petőfi-szoborig számos külföldi társulat utcaszínházi produkcióját láthatja a sétáló közönség.

„A német Selzen Art extravagáns gólyalábasai békebeli léghajókon, a lengyel Teatr Gry i Ludzie nosztalgikus guruló járgányokon, a Flying Buttresses apró művészei hatalmas túrazsákokkal, gyalogosan érkeznek a 10. Színházi Olimpia ünnepélyes megnyitójára” – olvasható a közleményben.

Az utcaszínházi felvonuláshoz nyolc magyar társulat is csatlakozik: a Langaléta Garabonciások, a Bab Társulat, a Bóbita Bábszínház, a Csodamalom, a Kövér Béla Bábszínház, a Mikropódium Családi Bábszínház és az Agostones utcazenészei. Programjukban óriásbábok, vásári játékok és gólyalábasok szerepelnek.

Nyitókép: ifj. Simet László artistaművész. Forrás: Nemzeti Színház