Szomjas György 1992-ben készített mozija, a Roncsfilm sokak szemében kultikus alkotás. Három és fél éven keresztül vetítették minden este a Szikra moziban. Egyes jelenetei, a párbeszédek ma már klasszikusnak számítanak. Most a Roncsfilm Kettő forgatását tervezik, de előtte néhány egykori és új szereplővel egy hosszabb dumafilmet készítenek a Gólya és a velnessz disznó címmel, amelyben a szereplők a józsefvárosi Gólya kocsmában mesélnek egy fröccs mellett olyan vicces történeteket, amelyek jellemzőek a mai világunkra.

 

Szomjas György az MTI-nek elmondta: a Gólya presszó, amely ma is működik, egy rendkívül emblematikus helyszín az átépülő Józsefvárosban. ?Nagyon érdekes hely, amelyet ugyan már új épületek vesznek körül, de a Gólya mégis megmaradt az eredeti, régi formájában. Ez volt a fő helyszíne az 1992-ben készült Roncsfilmnek is, de ma is egy nagyon érdekes alternatív romkocsma. Itt forgattunk eddig is és továbbra is itt fogunk forgatni? ? mondta, hozzátéve, hogy a kocsmát 10-12 fiatal üzemelteti. Forgattak például a kocsmában működő Közmunkás Klub egyik eseményén, a láthatósági mellények szépségversenyén is. ?A Gólya nagyon színes világ, és ebbe akarom belehelyezni ezeket a vicces sztorikat? ? hangsúlyozta a rendező.

 

Emlékeztetett arra, hogy a disznó egy visszatérő motívuma a Roncsfilmnek, amelyben a disznót nem tudták leszúrni, mert elvesztették a kést, ezért az állatot gázzal elkábították, amitől az felrobbant a levegőben. ?Ezt a szálat viszi tovább Szőke András, aki a dumafilm trailerében beszél a velnessz disznóvágásról, amely ma egy nagyon divatos és létező program, amelyet rendszeresen hirdetnek és szerveznek. A mai világunknak egy jellegzetes valósága, ami nekem nagyon tetszik, és amivel vissza tudunk kapcsolni a régi történethez is? ? hangsúlyozta a rendező. Elmondta, hogy pár hónapja álltak neki a forgatásnak, amely várhatóan két hónapon belül befejeződik és a tervek szerint az év végén be is mutatják a filmet. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is gyűjtik a vicces történeteket. A szeptember 21-én indult Facebook-oldalon bárki beküldhet olyan humoros sztorikat, amelyekről úgy gondolja, hogy illeszkedne a Roncsfilm Kettőbe.

 

?Az olcsóbb dumafilm egy folyamatos anyaggyűjtés a Roncsfilm Kettőhöz, amelyet társadalmi finanszírozásból szeretnénk megvalósítani, és a második rész forgatókönyvét is ebből a támogatásból készítenének el? ? hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Indiegogo honlapján várják az adományokat azoktól, akik szívesen támogatják a film és forgatókönyv létrejöttét. Eddig mindenki baráti alapon dolgozott az alkotásban, de ha a társadalmi finanszírozás elindul, meg tudják írni a Roncsfilm Kettő forgatókönyvét, amelyet Heller Gáborral közösen készít a rendező. Hangsúlyozta, hogy a Roncsfilm Kettő elkészítése nagyobb léptékű dolog, mint a dumafilmé, és megvalósításához 300-400 millió forintra lenne szükség.

 

Szomjas György a ?magyar újhullám? egyik kiemelkedő alakja, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, kiváló művész. Tizenkét nagyjátékfilm és számtalan dokumentum- és rövidfilm rendezője. Legismertebb játékfilmje a Talpuk alatt fütyül a szél, a Rosszemberek, a Kopaszkutya, a Könnyű testi sértés, a Falfúró és a Roncsfilm. Első játékfilmjével ? Talpuk alatt fütyül a szél ? új műfajt teremtett: a magyar westernt (eastern), cowboyok helyett betyárokkal.

 

A Gólya és a velnessz disznó című filmről bővebb információkat az alábbi linken találhatnak: https://www.facebook.com/agolyaesavelnesszdiszno/?fref=ts

 

A társadalmi finanszírozás részleteiről az alábbi linken tudnak tájékozódni: https://www.indiegogo.com/projects/a-golya-es-a-velnessz-diszno-film#/

 

Forrás: MTI/Kultúra.hu