A közösségi média javította az emberi kommunikációt vagy rontott rajta? Ki számít ma hírességnek? A szelektív hulladékgyűjtés vajon a jelenlegi formájában hatékony lehet? Létezik barátság férfi és nő között? Aki okoseszközzel fizet, jobban szórja a pénzt? Olyan témák ezek, amelyekről mindenkinek van véleménye, de vajon mindenki meg is tudja fogalmazni azt, mondjuk egy percben?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Kossuth-szónokverseny Petőfi vs. Kossuth című eseménye az ELTE és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében. A jelentkezőktől 60 másodperces videókat várnak öt közérdekű témában, pró vagy kontra érvekkel.

Pölcz Ádám, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és
Irodalmi Tanszék vezetője és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének
programigazgatója elmondta, arra biztatják a fiatalokat, hogy merjenek
megszólalni, legyenek hatással kortársaikra, mint Petőfi, az első magyar
influenszer.

„Huszonhárom éve elismert és nagy rangnak örvend a Kossuth-szónokverseny az ELTE-n, amely mellé tavaly a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye csatlakozott. Az esemény célja a vitakultúra fontosságának hangsúlyozása a legegyszerűbb, hétköznapi helyzetekre is kivetítve – hiszen véleménye mindenkinek van, elmondani azt egy percben azonban nem is olyan könnyű.

A versenyzőknek jelentkezésképp egy legfeljebb 60 másodperces TikTok-videót kell készíteniük, de a döntőn egyéb műfajokban, háromperces, klasszikus szónoklatban és vitahelyzetben is megmérethetik magukat” – mondta Pölcz, aki azt is elárulta, hogy elképzelésük szerint ütköztetik a hagyományos és klasszikus retorikai értékeket és tudást elsajátító egyetemista réteget azokkal a fiatalokkal, akik nem klasszikus szónoklást tanulnak, mégis nagyon jó verbális képességekkel rendelkeznek, hiszen Petőfi és Kossuth is remek szónok volt, de eltérő stílusban tudtak nagyot alkotni. A jelentkezés október 22-én 23:59-ig tart, a verseny nyertesei pedig akár félmillió forinttal vagy egy fél éven át tartó influenszeri együttműködéssel is gazdagodhatnak.

A verseny hivatalos oldala a nevezési feltételekkel itt elérhető.

Nyitókép: Pölcz Ádám. Fotó: Bach Máté