fbpx

Sztárírók és híres illusztrátorok a PesTexten

Az őszi PesText fesztivál szeptember 22-én indul.

A fesztivál online bejelentkezésekkel és streameléssel is készül – web- és facebook oldalukon is követhetők majd a beszélgetések.

A szeptember 22-én kezdődő fesztiválon olyan – hazánkban is népszerű – írók fordulnak meg, mint Borisz Akunyin, Alena Mornstajnova, Łukasz Orbitowski, Catarina Sobral, Lisbeth Zwerger.

Borisz Akunyin grúz származású orosz író, irodalomtörténész és japanológus, akinek legsikeresebb sorozata a hazánkban is közkedvelt, Fandorin nyomozásait elbeszélő többrészes írása. A Szenzár Kiadónál 2019-ben megjelent A tüzes pecsét című elbeszélésgyűjteményben az orosz sztáríró valóságos időutazásra hívja olvasóit a középkor viharos századaiba, a Kijevi Rusz vidékére.

A tüzes pecsét

Alena Mornstajnova az egyik legnépszerűbb cseh író, akinek végre magyar nyelven is megjelenik Hana című regénye a PesText fesztiválra. A Hana igazi blockbuster Csehországban, már 250 ezer eladott példányszám fölött jár. A regény egy család két nőtagjának, a címszereplő Hanának és unokahúgának, Mirának a sorsát, valamint különleges kapcsolatukat dolgozza fel. Hétköznapi emberek mélyen drámai élettörténete tífuszjárványról és holokausztról, szerelemről és tragédiákról.

Łukasz Orbitowski lengyel író, újságíró a horror, a fantasztikum és az alternatív történelem világából indulva vált a lengyel vidék sötét közelmúltjának hangjává. Egy tizenéves gyilkos fejlődéstörténeteként olvasható Egy másik lélek című, Paszport Polityki-díjjal kitüntetett regényét a legrangosabb irodalmi díjakra jelölték 2016-ban. Idén megjelenő, Kultusz című műve hátterében a kommunista ’80-as évek el nem ismert, de hatalmas tömegeket megmozgató Mária-jelenéseit látjuk.

Catarina Sobral portugál illusztrátor és író. Többféle vizuális technikával alkot, a felületek és minták gazdag játékát alkalmazza kétdimenziós grafikai munkáiban. Magyarul is megjelent, Az én nagyapám című könyve elnyerte a 2014 évi Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját. A PesText fesztiválra új könyve érkezik magyarul.   

Lisbeth Zwerger Andersen-díjas osztrák illusztrátor, a rangos nemzetközi díjat 1990-ben ítéltek oda neki „a gyerekirodalomhoz való tartós hozzájárulásáért”. Az első, 1977-ben általa illusztrált könyv megjelenése óta szabadúszó mesekönyv-illusztrátorként dolgozik Bécsben, mesékre szakosodva. Stílusát a 19. századi angol illusztrátorok befolyásolták. Hazánkban a Biblia – A legszebb történetek gyerekeknek című könyvet illusztrálta.

A PesText RESET – az irodalom most is összeköt írópályázat közönségszavazására 1243 szavazat érkezett. Kiegyenlített versenyben 222 szavazattal a nyertes Miklya Luzsányi Mónika lett A cafka című pályamunkával, ami itt olvasható. A közönségdíjas munka magyar és angol nyelven megjelenik a fesztiválzinben.

A fesztivál további fellépői és a program részletei a PesText megújult weboldalán olvashatók.

A rovat további cikkei