Négy, világszerte ismert alkotó látogat Veszprémbe az Európa Kulturális Fővárosa program művészeti rezidenciaprogram keretében. A holland Erik Kessels, a francia Thomas Mailaender és Noémie Goud, valamint a brit Dafna Talmor a Művészetek Házában a régió inspirálta műveiket mutatják be.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt célja, hogy a Veszprém–Bakony–Balaton régiót a kortárs művészetek eszközeivel mutassa be. Az így születő alkotások közös nevezője, hogy a Balaton vagy a régió ihleti őket: a meghívott alkotók a helyszínen megélt élmények és benyomások birtokában hozzták létre műveiket. A „Balaton Eye” elnevezésű nemzetközi művészeti rezidenciaprogram résztvevőjeként a Művészetek Háza Veszprém is lehetőséget kapott, hogy idelátogató művészekkel dolgozhasson együtt.

A 2023. június 22-től látogatható Europe Archive című kiállítás a holland Erik Kessels és a francia Thomas Mailaender közös projektje. A művészek az európai bolhapiacokról származó tárgyakból álló gyűjteményük bemutatásával szeretnék rekonstruálni Európa kollektív emlékezetét. A kiállítás előkészítése során különösen a Veszprém környéki bolhapiacokra koncentráltak, de budapesti vásárokba is ellátogattak. A két alkotóra jellemző, hogy már létező tárgyakat és fényképeket társítanak és új kontextusban mutatják be őket.

A francia képzőművész, Noémie Goudal Inhale/Exhale kiállítása június 29-én nyílik a Művészetek Házában. Goudal munkássága a természettudományok aprólékos vizsgálatán alapul, fő érdeklődési területe az ökológia és az antropológia. Az Inhale/Exhale cím létezésünk ritmusára utal, amely az emberi élet egyik alapvető feltétele. A kiállítás a tárlat részét képező videómunkáról kapta a nevét, amely egy erdőben megbújó kis tavat bárázol. A harmonikus természeti környezetről kiderül, hogy megrendezett helyszín, ahol a természetet ábrázoló kellékek fokozatosan a pusztulás helyszínévé alakulnak. A kiállításon emellett látható a Démentèlement III című fotóinstalláció is. Az állókép és a mozgókép metszéspontjában elhelyezkedő formai tanulmány fordított szobrászati folyamatot ábrázol, amelyben Goudal fokozatosan és aprólékosan redukál egy hegyi tájat.

Dafna Talmor brit képzőművész See of Stones (Kőtenger) című tárlata szintén június 29-től tekinthető meg Veszprémben. Talmor művészete a tájkép iránti rajongására épül. Ezúttal a balatoni táj természeti sajátosságait kutatta, például az úrkúti őskarszt természetvédelmi területét, a bakonynánai Római Fürdőt, a Tihanyi-félsziget tanösvényeit, a kisapáti és a hegyestűi bazaltorgonákat. E helyszíneken készült fényképek negatívjaiból készített kollázsképeket.

A kiállítás kurátora Claudia Küssel.

A nyitóképen részlet Noemie Goudal alkotásából.