?Az opera műfaja hat év után tér vissza a rendezvényre, és ebből az alkalomból négy olyan sztár ad koncertet július 13-án a História Kertben, aki az eddigi VeszprémFesteken már szerepelt? ? mondta Mészáros Zoltán, az esemény ügyvezető igazgatója a március 27-ei budapesti sajtótájékoztatón. Jelen volt José Cura, a világhírű argentin tenor, aki kiemelte: Veszprém nemcsak zenei, hanem személyes okokból fontos számára, hiszen a város díszpolgára. ?Hatalmas fejlődést látok a fesztiválon másfél évtized alatt, látványos, ahogy a kultúra kiépült a városban.? A korunk egyik legnagyobb tenorjának tartott, 55 éves José Cura, aki március 29-én a Müpában is énekel, már a VeszprémFest nyitókoncertjén, 2004. augusztus 1-jén színpadra lépett, akkor a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényelte.


cura.jpg
José CuraFotó: Zoe Cura

 

Már negyedszer lesz hallható a VeszprémFesten Miklósa Erika, aki 2006-ban debütált a rendezvényen az Éj királynője szerepében. Az operaénekesnő szólt arról, hogy Rost Andreával és Curával sem lépett még így együtt színpadra. Rost Andrea Verdi Rigolettójának Gilda szerepe, 13 év után után énekel újra a VeszprémFesten, akkori partnere, a mexikói születésű tenor, Ramón Vargas Miklósa Erikával együtt énekelt a 2008-as operagálán is. ?Mozart, Puccini, Verdi, Donizetti, Bernstein műveinek népszerű áriái szerepelnek az idei operaest programjában. A Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs fogja vezényelni? ? mondta Bátor Tamás, a VeszprémFest operaprogramjának művészeti vezetője, a Müpa koprodukciós programigazgatója.


miklosa.jpg
Miklósa Erika

 

A VeszprémFest nagyszínpadának új helyszíne a História Kert: az egykori püspöki pihenőkert az ezeréves Veszprémi Vár tövében, a Séd patak partján, ahol a rendezvény koncertjeit 2800 néző láthatja. Itt adja az idei nyitókoncertet Ziggy Marley, Bob Marley legidősebb fia, aki először fog magyarországi színpadra lépni. A nyolcszoros Grammy-díjas előadó tizenhat albummal a háta mögött, néhai apja emléke előtt is tisztelegve érkezik a fesztiválra. A július 12-ei napon két koncert is lesz a nagyszínpadon: előbb a fiatal skót énekes-dalszerző, a 2007-es This Is the Life című albumával befutott Amy Macdonald lép a közönség elé, majd a panamai származású, az Egyesült Államokban élő folk-soul-pop előadó, Aloe Blacc ad műsort, aki az Avicii-vel közös slágerével, a Wake Me Up-pal lett ismert. Ezt követően, július 14-én a brit soulénekes sztár, Joss Stone koncertezik, aki már 14 millió lemezt adott el világszerte és kapott két-két Grammyt és Brit Awardsot.


ziggymarley.jpg
Ziggy Marley

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a fesztivál elmúlt 15 éve az egész város számára minőségi ugrást hozott. Hozzátette: a fesztivál mindig meg tudott újulni, képes volt emelni a színvonalon és az erőforrást jelenti az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat számára is a városnak. A sajtótájékoztatón ott volt Lajkó Félix vajdasági hegedűvirtuóz is, aki július 11. és 13. között a Jezsuita Templomkertben három koncertet ad három különböző felállással. Mint elmondta, az első napon a lengyel Volosi együttessel, a népszerű népi-klasszikus vonósbandával játszik, másnap Jojo Mayer amerikai dobvirtuózzal, végül július 13-án szólóban, ?egy kicsit bensőséges, filmes, költői koncertet adok, sokkal több rögtönzéssel?. A VeszprémFest idén is része a Nagyon Balaton rendezvénysorozatnak. Fülöp Zoltán, a Nagyon Balaton igazgatója elmondta: a 2013-ban indult programsorozat küldetése továbbra is az, hogy a Balaton-régió legszebb arcát mutassa meg nívós eseményekkel, sokféle kulturális tartalommal.


lajko.jpg
Lajkó Félix

 

A VeszprémFestet idén nyolcadik alkalommal kísérik Rozé Rizling és Jazz Napok július 6. és 15. között harminc koncerttel és borásszal az óvárosi piactéren. Újra lesz továbbá az Én házam, az én városom, az én tornyom című gyerekrajzpályázat, fotókiállítás a Hangvillában Sánta István Csaba óriás méretű dzsesszfotóival, és idén a VeszprémFest közreműködő partnere az Autistic Art Alapítvány, amely autizmussal élő gyerekek otthonait támogatja.

 

Forrás: MTI

Fotó: veszprémfest.hu