Tíz év után jelentkezik új lemezzel Kálloy Molnár Péter, az énekes-zenés előadóként is jól ismert, közkedvelt színművész. Lámpaláz című új albumát február 8-án mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán.

Ön és a lámpaláz? Ez magyarázatra szorul.

Arra gondoltam, hogy tőlem, akiről talán mondható, hogy elég jól improvizálok, meglepő lesz ez, hogy lámpalázas lennék, tehát szerintem mindenképp figyelemfelkeltő a cím. De valójában nem az előadó izgalmi állapotáról van itt szó, hanem a mai világ lámpalázáról, amiről a címadó dal szól. Ez egy kicsit lázadó, rockos, rövid sorokkal operáló közérzeti szám. De ezen a lemezen is, akárcsak az első három korongon, váltogatják egymást a szellemes, humoros szerzemények (amit sokan várnak is tőlem), a romantikus számok, a bluesok, a jazzes beütésű és a rockos dalok. Szóval elég széles műfaji spektrumot ölel fel ez a válogatás is.

Milyen történések, érzések inspirálták az új dalokat?

Én mindig a zenét írom meg először, gitáron vagy zongorán, és megvárom, hogy a zene milyen mondanivalót hív be, aztán készül a szöveg. Igyekszem verses igényességű szövegeket írni, de pont az első lemezem után jöttem rá, hogy a vers és a dalszöveg mennyire külön műfaj. Mi isnpirált? A mostani tizenegy dal között van például két filmzene, olyanoké, amelyekben szerepeltem. Az egyik a Patthelyzet végefőcím-zenéje, az All in, ami úgy született, hogy a forgatás alatt elkezdett bennem kattogni a dal ritmusa. Mondtam a rendezőnek: holnap meglesz a főcímzenéd. Nem hitte, de másnapra hoztam neki. Meghallgatta és azt mondta: nekem ez kell! A másik egy blues, a Parázs, ami a Games Over Club című Géczy Dávid-filmhez készült. Mivel bluesról van szó, Ferenczi György is részt vett benne, és vendégünk lesz a koncerten is.

Vannak vicces történetek: a Kis dög című pörgős dal például ilyen, ami egy csajról szól. Van egy ballada is egy beteljesületlen szerelemről: az Angyalok földjén. Egy szép karácsonyi dal, a Karácsony napján… – Anyám Jézus-képéről szól. Ez is egy történet. „Egy megkopott festmény a kisszoba sarkán, egy férfi, aki a képről mindig lát. Lágyan szelíden, hogy ne ébredjek fel, mint atya, mint fiú mond jó éjszakát.” Egy régebbi népdalfeldolgozás, a Tavaszi szél vizet áraszt, amihez írtam egy refrént: „Sóhajod maga az esti szellő, /illatod maga a reggel,/ fák virágai a méheikkel,/ életem az életeddel…” Ilyesmik.

Azt hiszem, az egész lemez legemblematikusabb száma, ami majdnem a címadó dal lett, a Csend a ház mögött. Igazából arról szól ez a lemez, ami ebben van, s ami nem más, mint a teljesség keresése. A korosztályunk útkeresése, és a tökéletesség, amit nem érhetünk el. „Úgy tudtad, nem lesz soha vége, /úgy tudtad, fölfesthetsz az égre, / úgy tudtad, megmarad az írás, / bíztál, hogy hasonlít a képmás.”

Több mint tíz év után jelenik meg az új lemez. Miért volt ilyen hosszú a kihagyás? Átlagban tulajdonképpen évente készült egy szám.

A hangszerelőm nagyon elfoglalt volt, és én is nagyon elfoglalt voltam. Sokkal több szám készült egyébként.

A hangszerelő Hrutka Róbert, aki a zenekarával a koncerteken is kíséri.

Igen. Amikor megírom a dalt, Hrutka Robi meghallgatja, két-három hangszeren eljátsszuk, stúdióba vonulunk és szépen felöltöztetjük. Néhány éve találkoztam Farkas Izsákkal, akivel mostanában van egy elektromos hegedű és gitár alapú duettprodukciónk is. Már lassan egy éve lépünk fel vele Kis éji zene címmel. Az Uránia-koncerten vendégként ő is színpadra lép.

Hrutka Róbert viszont, úgy tudom, most nem lesz ott.

Valóban nem tud velünk tartani, helyette Antoni Arnold lesz a gitáros, aki korábban sokat zenélt együtt a dobossal és a basszusgitárossal a Special Providance-ban.

A koncert rövid ismertetőjében azt lehet olvasni, hogy a közönséget is bevonja majd a dalszerzésbe.

Igen, mindig megpróbálom kamatoztatni a színészi tapasztalatomat is. Egy ilyen koncert egy nagy közös alkotás, ahol interaktív kapcsolatban vagyunk a közönséggel. Bármilyen témából slágert csinálunk, amit a nézők majd kitalálnak. Előre írtam azért egy slágert, aminek az a címe, hogy Sláger, hogy egy sláger biztosan legyen majd... Ez az összes közhelyet tartalmazza, ami csak létezik, és bármilyen stílusban eljátsszuk, amit a nézők kérnek, musicalben, kemény rockban, bármiben. Sztárképzést is tartunk, azaz bárkiből, akit kiválasztunk, sztárt csinálunk öt perc alatt, igaz, csak öt percre. De nem akarok mindent elárulni.

Csak annyit még, hogy a lemez kézbevehető változatban is kapható lesz a koncerten?

Igen, remélem, addig kijön.