A Budapest Táncfesztivál külföldi meghívottjai között szerepel a Nederlands Dans Theather 2, a Scottish Dance Theather és a spanyol La Veronal is. A programsorozat Peggy Jarrell Kaplan fotóművész Közelkép a táncról című kiállításával indul. A történelmi jellegű válogatás, amely koreográfusok és táncművészek portréit mutatja be, lehetővé teszi a közönség számára, hogy a tánc alapján ismerjék meg a táncosokat.

 

?A Peggy Jarrell portréin szereplő művészek vagy felléptek már a Budapest Táncfesztiválon, vagy fel fognak. Érdemes őket megnézni? ? nyilatkozta a tárlatról Ertl Péter. A Netherlands Dans Theather 2 a Sad Case a Handman és a Cacti című darabokkal áll majd a Müpa színpadára, a Scottish Dance Theather pedig Anton Lackhy és Botis Seva koreográfiáival kápráztatja el a nagyérdeműt. A külföldi meghívottak listáján szerepel a spanyol La Veronal társulat darabja is, amely az olaszországi Siena városában játszódik, és az emberi test fogalmáról szól.

 

A Zeneakadémián a Kodály-dialógusok című különleges produkcióban zene és tánc harmóniáját élvezheti a közönség. A Közép-Európai Táncszínház két Kodály-zenemű elkészítésére vállalkozott, amelyekhez komoly nemzetközi karrierrel rendelkező zeneművészeket hívott meg Rohmann Ditta és Kruppa Bálint személyében. Az előadásról Kun Attila koreográfus a sajtótájékoztatón így fogalmazott: ?Évtizedek óta nem volt ilyen műsor a Zeneakadémián. Alkotótársammal, Mádi Lászlóval olyan dramaturgiai ívet igyekszünk felfűzni a két darabra, amely egy emberi utazásról szól. Az első tételben például nagyon sok emlékszikra, érzés, élmény, sejtelem és balsejtelem bújik meg, úgyhogy ezeket fogjuk megkeresni. A duón keresztül emberi párbeszédek jelennek majd meg a színpadon.?

 

A fesztiválon fellép a Fitos Dezső Társulat is a Pisztráng című néptáncdarabbal. Az előadásról az együttes vezetője azt mondta: ?A darabnak azért Pisztráng a címe, mert a pisztráng mindig vissza akar térni a tiszta, élhető világba, próbál visszaúszni a tiszta forrásba. Mindenkit várunk, jöjjenek el, nézzék meg, igazi tesztoszteronrobbanás lesz a tizenkét fiú tánca.?

A Pécsi Balett a Száll a kakukk fészkére című kultikus művel áll színpadra. Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója elmondta, hogy előadásuk a történet ma is érvényes üzenetét kívánja közvetíteni a tánc, a mozdulat univerzális nyelvén.

 

A programsorozat egyik különleges eseménye Lőrinc Katalin előadása a kortárs táncról. A program címe: Mi a kortárs tánc, és hol vagyok benne én? ? a mozdulat útjai a 20. századtól máig táncban, képben és élőszóban. ?A műsorban nem csupán táncolnak a diákok, de meg is szólalnak annak kapcsán, amit eltáncolnak a közönség előtt. Lesz, aki ott és akkor születő gondolatával reflektál arra, ami vele ott történik, és minden felmerülő kérdésre? ? nyilatkozta a rendező.

?Titulusnak az van kiírva, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora. Ez olyan szép, köszönöm. Hazavihetem?? ? viccelődött Szakály György, utalva az intézmény közeljövőben esedékes névváltozására. Az idei Budapest Táncfesztiválon a Magyar Táncművészeti Egyetem táncosai együtt lépnek fel norvég társaikkal a norvég-magyar balettkurzus gálaműsorán. A nemzetközi rendezvény célja egymás kultúrájának, táncművészetének megismerése, új stílusok, előadásmódok, módszerek elsajátítása, illetve a nemzetközi kapcsolatok erősítése.

 

A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger közösen az Anna Karerina című romantikus táncjátékot mutatja be a fesztiválon. Kozma Attila és Topolánszky Tamás együttesvezetők a sajtótájékoztatón így fogalmaztak: ?Példaértékű a két együttes munkája. A darab nagyon közönségbarát. Erős és jó energiák szabadulnak fel a színpadon, tiszta érzésekkel dolgoznak a táncosok.?

 

A Budapest Táncszínház a Jelenben a múlt című előadással lép fel a programsorozatban. A Rólunk beszélve című részben a táncosok pontról pontra ?hódítják meg? a teret. ?Ez rendkívül improvizatív darab, amely a táncos személyiségével, belső értékeivel, titkaival foglalkozik, és azzal, mit akar megmutatni egy művész, amikor kimegy a színpadra? ? nyilatkozta Földi Béla társulatvezető. Az előadás második felében az Entre dos Aguas című produkcióban gyönyörködhetnek a nézők, amely lendületes és nagyon eredeti flamenco/kortárs táncelőadás.

 

A fesztivált a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című darabja zárja, amely bájos humorral és némi iróniával reflektál a körülöttünk zajló élethelyzetekre. A produkcióról Juronics Tamás művészeti vezető így fogalmazott: ?Talán kicsit direkt a cím, hiszen sokan szoktak viccelni ezzel a szóval, amikor a magyar közéletről van szó. Valami ilyesmit próbálunk mi is bemutatni. Nehezíti a dolgot, hogy nincs irodalmi alap vagy zenei gondolat, amely irányítja a koreográfiát, szóval nekem kellett megkeresni a vezérfonalat. Sokszor úgy készítünk darabot, hogy a táncosokkal közösen gondolkodva alkotunk. Ez mindig izgalmas folyamat.?

 

A Budapest Táncfesztivál színes programjaival a főváros legnagyobb kulturális intézményeiben: a Müpában, a Nemzeti Színházban, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban és a MOM Kulturális Központban várja az érdeklődőket.

 

A részletes program megtekinthető a Nemezti Táncszínház oldalán.Jámbor-Miniska Zsejke