Az online „felfedezőfesztiválon” különleges látványvilágú, formabontó koncertfilmeket mutatnak be – ilyen többek közt a Reisz Gábor–Szimler Bálint rendezőpáros és a Mordái filmje vagy a Dresch Vonós Quartet éjszakai előadása az Epreskertben.

„Egy ilyen év után nem is lehetne és nem is akartunk a megszokott kerékvágásban maradni” – mondta el Weyer Balázs, a Budapest Ritmo programigazgatója. „A nagy találkozásokat idén nem országhatárokon, hanem művészeti ágak közt átívelően álmodtuk meg. Egy évvel az első lezárások után a legfontosabb kérdés, hogy miként tehetjük a streamelt koncertek műfaját tényleg érdekessé, kreatívvá, hogy hogyan lehet az élmény több, mint egy koncertfelvétel. Olyan, ami a járvány után, évek múlva is érdekes lesz még.”

Így született meg a Budapest Ritmo online koncepciója, ami a nappalinkba hozza olyan magyar rendezők alkotásait, mint Reisz Gábor és Szimler Bálint, Szilágyi Fanni, Damokos Attila és a vizuálművészek, Karcis Gábor és Kálmán Mátyás. Ragyogó zenészek, rendhagyó műfajok, gyönyörű látvány és vizuális koncepciók, színpadon nem reprodukálható élmény, zenei dokumentumfilmek – ez az idei Budapest Ritmo.

A rendezői koncertfilmek (Mordái, Odd ID,  Dresch Vonós Quartet, Cserepes Károly) mellett három élőben felvett koncert (Bettika Quintet, Cimbaliband Gipsy Fushion és Tárkány Művek) is érkezik egyenesen az Akvárium Klubból, amely a járvány előtti években a Budapest Ritmo egyik fontos befogadóhelyszíne volt.  Az online fesztivál előnye az is, hogy a digitális térben olyan zseniális alkotókat is meg tudnak mutatni a közönségnek, akik sajnos soha nem léphettek fel a Budapest Ritmón. João Gilberto, Astor Piazzolla és Tony Allen személyében a világzene három egykori óriása is az idei Budapest Ritmo vendége lesz egy-egy ritkán, magyarul pedig most először látható zenei dokumentumfilmben.

A megújult Budapest Ritmo a Bartók Tavasz Nemzetközi Kulturális Hetek részeként a világ bármely pontjáról ingyenesen követhető a Bartók Tavasz oldalán keresztül.

Nyitókép: Odd ID. Forrás: Budapest Ritmo