Észt Hét

Nemcsak drámákból, hanem az elmúlt egy év észt animációs és dokumentumfilmes terméséből is válogat az idei Észt Hét. A legfrissebb alkotásoknak a Művész Távmozi ad otthont április 29. és május 4. között. A vetítések után a filmek alkotóival beszélgetnek.

Az észt filmnapokig is érdemes szemezgetni a távmozi kínálatából.

Április 22. – ZsiFilmklub

A Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, közismert nevén a ZsiFi idén ünnepli 10. születésnapját. Ez alkalomból szervezője, a JCC Budapest – Bálint Ház úgy döntött, az ünneplést kiterjeszti egész évre, és filmklub jelleggel bemutatja a fesztivál elmúlt kilenc évének legnagyobb közönségsikereit. Csütörtökön a The Gatekeepers: a Sin Bet titkai című, a 2013-es ZsiFi közönségdíjas filmjét láthatjuk, mely az izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének visszaemlékezése.

Kedves kém

Amikor egy család aggódni kezd idősek otthonában élő édesanyjukért, felbérelnek egy magánnyomozót, hogy derítse ki az igazságot. Romulo kiválasztja és felbérli a 83 éves Sergiót, akinek új lakóként – és kémként – be kell költöznie az otthonba. Sergio könnyedén beilleszkedik új közegébe, és ahogy napról napra egyre jobban bevonódik az otthonlakók életébe, mind nehezebb számára egyensúlyozni eredeti küldetése és saját empatikus természete között. Az Oscar-díjra jelölt film online, premier előtt látható.

A kivégzőosztag

2017 februárjában Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot fényes nappal végezték ki Malajzia nemzetközi repülőterén. A hátborzongató gyilkosságot a biztonsági kamerák kereszttüzében hajtották végre. A felvételeken két fiatal nőt látni, amint hátulról közelítik meg áldozatukat, majd annak szemébe VX idegmérget dörzsölnek, az egyik leghalálosabbat. Kim Dzsongnam utolsó erejével még a hatóságokhoz fordul, de egy órán belül életét veszti. A vérfagyasztó gyilkosság mögötti magyarázat azonban még bizarrabb. Ryan White legújabb dokumentumfilmjében Phenjan titkos kulisszáitól az indonéz és a vietnami rizsföldeken át eljut a Kuala Lumpur-i tárgyalóteremig, ahol a közösségi médiában önmegvalósító lányok naivitására épített manipuláció döbbenetes mesterterve bontakozik ki. A kivégzőosztag nem csupán egy mesteri oknyomozás, de egy hidegvérű diktátor, egy elképesztő merénylet és két kivégzésre váró ártatlan lány hajmeresztő, de igaz története.

Corpus Christi

A film egy karizmatikus huszonéves, Daniel történetét meséli el, aki egy javítóintézet erőszakos falai között talált rá Istenre. Pap szeretne lenni, de büntetett előélete miatt ez lehetetlennek tűnik. Jó magaviselete miatt egy messzi faluba küldik, hogy egy fűrésztelepen dolgozzon, ám úgy alakul, hogy véletlenül papnak nézik, és ő szívesen ugrik be a helyi plébános szerepébe. Az ifjú prédikátor azonban más nyelvet kezd beszélni, és új nézőpontokat kínál a falunak, hogy megbirkózzanak a közösséget megosztó súlyos traumával. A fiatal papnak hamarosan rajongókkal és ellenségekkel kell szembesülnie.

A film a Velencei Filmfesztivál Venice Days szekciójában debütált 2019 szeptemberében, és azóta szédítő diadalmenetet járt végig: 34 díjat söpört be négy hónap alatt, mielőtt Oscar-díjra jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriában. Bartosz Bielenia, a film főszereplője az idei Shooting Star lengyel jelöltje, akivel az idei Berlinálén is találkozni lehet majd.

Budavári Filmklub – Csodálatos fiú

Felix van Groeningen, az Oscar-jelölt Alabama és Monroe rendezőjének első angol nyelvű filmje szokatlan nézőpontból mutatja be a drogfüggőséget: a filmben nemcsak a beteg, de a közvetlen hozzátartozók nézőpontját is megismerjük. A Csodálatos fiú egyszerre két bestseller, David és Nic memoárja nyomán készült.

David Sheff (az Oscar-jelölt Steve Carell: Foxcatcher, A nagy dobás) újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet éli második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic (az Oscar-jelölt Timothée Chalamet: Szólíts a neveden, Lady Bird) egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd.

A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak. A fia állapotát kétségbeesetten megérteni próbáló David pedig kénytelen feltenni magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg? Veszélybe sodorhatja-e saját és új családja életét pusztán azzal, hogy tovább reménykedik Nic gyógyulásában?

A távmozi részletes műsoráról erre a linkre kattintva tájékozódhatunk.

Nyitókép: Kedves kém