„Önmentő”, takarékos megoldásokkal tarkított évadot indít útjára az egri Gárdonyi Géza Színház, amely tervezett hat nagyszínpadi bemutatójának számán nem, csak sorrendjén változtat – jelentette be a keddi évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Blaskó Balázs kiemelte: a következő időszak legnagyobb kihívását a rezsiköltségek várható drasztikus emelkedése jelenti számukra, amely önerőből kigazdálkodhatatlan pénzügyi következményekkel jár. Ez kihatással lesz az új évad egészére, beleértve a foglalkoztatást éppúgy, mint a játékrendet.

A tervezett műsort is ennek megfelelően kellett átalakítaniuk, újragondolniuk – tette hozzá, jelezve: az elsődleges szempont az idei gazdasági évet túlélni. A 2023-as év feltételeit jelenleg még megjósolni sem lehet – fogalmazott. Rámutatott: ennek szellemében olyan produkciók kerültek előtérbe, amelyek komoly pályázati forrással rendelkeznek. Így november 11-én az eredetileg tervezett Bástyasétány 77 című operett helyett egy Gárdonyi Géza Isten rabjai című művéből készült musicalt mutatnak be. Az operett premierjét a tervek szerint január végén tartják, míg az akkorra időzített Aranyrandevú című romantikus retró komédia az évad végére csúszik.

Kiemelte, hogy a Gárdonyi-emlékévet az író Hosszúhajú veszedelem című novellafüzéréből készült táncelőadással is köszöntik a szeptember 21–25. között immár 11. alkalommal megrendezendő Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválon. Idén biztosan nem lesz lehetőségük új kisszínpadi bemutatóra, de a korábban már elkészült előadásokat várhatóan műsorra tűzik majd – tette hozzá.

A Babszem Jankó Gyermekszínházzal együttműködve tervezett gyermekelőadásokról szólva elmondta, hogy Szőke Andrea Hisziapiszi kapitány kalandjai című mesejátékát még kérdőjelek sokasága övezi. Mentőötletként említette, hogy a felújított Szaffi című produkció kerülhet színre helyette.

Az új évadra a prózai társulatba egy fiatal színésznő érkezett, míg a tánctársulat öt új taggal áll fel, így pótolva a távozókkal csökkent létszámot – mondta Blaskó Balázs, hangsúlyozva, hogy a társulat és a dolgozók bérkerete nincs veszélyben.

Megjegyezte: az új évad tematikája, egyben mottója változatlanul a szerelem marad. A színház mindent megtesz a nehéz időszak zökkenőmentes és tartalmas, színvonalas áthidalásáért, ehhez kérik, várják a közönség, a helyiek, eddigi bérletes nézőik összefogását, bizalmát, támogatását, kiállását – zárta szavait Blaskó Balázs.

Nyitókép: Szaffi. Fotó: Gál Gábor