?A már megszokott báb-, tánc-, kabaré- és színházi előadások mellett tánccirkusszal, vizuális és improvizációs produkciókkal várjuk nézőinket? ? mondta Szögi Csaba, a teátrum művészeti igazgatója. Kiemelte, az új évad gerincét ezúttal is a megszokott társulatok bemutatói adják, így ismét lehet találkozni a Közép-Európa Táncszínház, a Pataky Klári Társulat, a Zadam Társulat, a Gangaray Dance Company és az Idéző Kamara Táncszínház műsoraival.


szogi_csaba2_foto_dusa_gabor_300x325.png
Szögi Csaba

Elsőként lép fel a Bethlen téri teátrumban a vizuális produkciókat meghonosító Élőkép Színház, valamint a kabarét újjáélesztő Stand Up Brigád. ?A harmincas években Kincses bácsi meseszínháza minden vásár- és ünnepnapokon várta a családokat, ezt a hagyományt továbbvéve mi minden hétvégén kedveskedünk számukra programokkal? ? mondta Szögi Csaba. A Marica Produkció bábelőadásai, a Simorág TánCirkusz és a Pircaro Társulat műsorai mellett kézműves sarok is színesíti a családi napokat. Az ifjúsági sorozatuk is folytatódik, amelynek keretében Egressy G. Tamás a Spirita Társulattal a Hamletet és az Antigonét mutatja be.

A teátrum a negyedik évadában is megrendezi az eddigi fesztiváljait. A Sissi Őszi Tánchét keretében hét napon keresztül hét vidéki és egy hetedik kerületi táncműhely műsorát lehet látni. A Vendégváró Fesztiválon mindig egy-egy határon túli színházi csoport kap lehetőséget a budapesti bemutatkozásra, amelynek keretében januárban a kolozsvári Váróterem Projekt érkezik a fővárosba.

A teátrum a színházi programokon túl a Bethlen Galériában táncfotó-kiállítással, a Bethlen Caféban társasjáték- és filmklubbal, koncertekkel, valamint irodalmi és közéleti beszélgetésekkel kínál lehetőséget a kikapcsolódásra.


gaspar_anna_foto_dusa_gabor_250x375.png
Gáspár Anna

?Fontosnak tartjuk, hogy felkaroljuk a fiatal tehetségeket, és különböző pályázatokon keresztül segítsük őket? ? hangsúlyozta az igazgató. A Mozdulj ránk! nevű felhívással kezdő képzőművészeket és grafikusokat szólítanak meg, alkotásaikat pedig a színház műsorfüzetében láthatjuk. Az Ifjú Koreográfusok Fóruma a koreográfusoknak, míg a Bethlen Terminál a táncosoknak nyújt segítséget.

Első alkalommal hirdette meg tavasszal a Bethlen Téri Színház a Manna Kulturális Egyesülettel közösen a rendezői pályájuk elején járó vagy ez irányú tanulmányaikat folytató fiatalokat felhívó Találkozások pályázatot. ?Kétszereplős darabokat kértünk az indulóktól, amelyekben a szereplők életkora között többgenerációnyi különbség van. Így a színpadon korosztályok és tapasztalatok is találkoznak, a pályázót pedig egy-egy rutinos rendező mentorálja? ? mondta el Gáspár Anna, a Manna vezetője. Kiemelte, fontosak az olyan felhívások, amelyeket a szakma ír ki az alkotóknak.

A sajtótájékoztatón bemutatták a nyerteseket is: több rövidfilm után Baranyi Gábor Benő színpadi művet dirigál, a bábrendezői tanulmányokat folytató Szilágyi Bálint élőszereplős darabbal jelentkezik, míg az eddig több saját drámát jegyző Valcz Péter ezúttal egy átiratot dolgoz fel.


szilagyi_balint__baranyi_gabor_beno__valcz_peter_foto_dusa_gabor_600x324.png
Szilágyi Bálint, Baranyi Gábor Benő, Valcz Péter

Baranyi Gábor Benő már akkor eldöntötte, hogy fel szeretné dolgozni Anthony Shaffer Mesterdetektív című művét, amikor először látta. ?Szerintem többet is ki lehet hozni a darabból? ? mondta el lapunknak. ?Szívesen kipróbálnám magam egy másik területen, ezért is jelentkeztem a pályázatra.? Kihívásnak érzi a munkát, de számít a mentora és a színészek segítségére. ?Remélem, ezzel valami elkezdődik, és a második rendezésem már könnyebben megvalósul.?

Szilágyi Bálint Peter Handke 2011-es darabját, Az aranjuezi szép napok címűt állítja színpadra, amelyben egy férfi és egy nő beszélget egy asztalnál, és a társalgás során utóbbi szexuális élményei alapján ismerjük meg az életét. ?A mű ősbemutatója bukás volt, mivel nem követték a szerző utasítását, amely szerint a két ember az asztalnál diskurál. Én az eredeti koncepciót valósítom meg? ? jegyezte meg Szilágyi.

Valcz Péter a Max és Mary című gyurmafilmet alkalmazza színpadra, amely ?egy levelezésről szól, de kapcsolatban áll a korunk kommunikációjával is, ahogy most beszélünk arctalanul egymással az interneten? ? világított rá a szerző-rendező. Zsigó Anna dramaturggal közösen hozzák létre a darabot, az átírást izgalmasnak éli meg, mivel eddig csak saját ötletből írt műveket.

Baranyi Gábor Benő rendezését még idén, Valcz Péterét áprilisban, míg Szilágyi Bálintét jövő szeptemberben láthatja a közönség.

Fotók: Dusa Gábor