Tállya, Tokaj-Hegyalja nagy múltú települése szeptemberben monumentális kiállítóhellyé változik, hiszen emblematikus épületeibe, templomaiba, kastélyába kortárs művészeti alkotások kerülnek, amelyek a háború és béke kérdését járják körül.

A művek nagy része friss alkotás, ami a május 18. és szeptember 3. között zajló Artistalle művészetelep egy-egy turnusában született. Márton Péter borász harmadik éve dolgozik azon, hogy újjáélessze a kilencvenes évek legendás Közép-európai Művésztelepét, ez a szándéka pedig idén vett igazán nagy lendületet Berger Anna művészeti vezetésével. Ebben a szezonban ugyanis már heti, kétheti rendszerességgel érkeztek alkotók erre a településre, hogy a környezettől inspirálódva hozzák létre legújabb képeiket, szobraikat. Az itt megszületett művek adják az alapját annak a kiállításkomplexumnak, amely szeptember 8-án nyílik a településen.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a tárlat kurátora elmondta, hogy tizenkét helyszínben gondolkodnak, ezek egyike sem a hagyományos white cube tér, és talán pont ez adja az esemény izgalmát. Mert egészen másképp szólítanak meg minket a békéről szóló művek, ha azok egy templomban vannak instalállva, és más lesz a befogadásuk akkor is, ha egy halastó kertjében találkozunk velük. Gulyás tervei között szerepel a Maillot-kastély, a Rákóczi-kúria, a Huszita-ház, a műterem- és alkotóház kiállítótérként szerepeltetése is, ezáltal egészen változatos helyszíneken lehet majd kortárs művészettel találkozni.


64d3944665a6979f15c7d267.jpg
Artistalle művészetelep, Tállya

A nemzetközi kiállításon délszláv, ukrán, szerb művészek is képviseltetik magukat, de Yoko Ono munkái is ki lesznek állítva, ugyanakkor a magyar művészek esetében is széles a skála. Nagyon izgalmas, hogy Asztalos Zsolt az 55. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában szerepelt installációja, a Kilőtték, de nem robbant fel egy újabb mutációja mutatkozik be a katolikus templomban, de Orosz István kiállítása, amelyek Tállya utcáinak kőkerítésén látható, szintén kiemelt eleme ennek az eseménynek. A kiállítók listája egyelőre még nem teljes, de az már látszik, hogy sok művész munkáit lehet majd megtekinteni Žarko Bašeski (Macedónia), Berszán Zsolt (Románia), Bukta Imre, Csurka Eszter, drMáriás, feLugossy László, Jiti Suruvka (Csehország), Jusuf Hadžifejzović (Bosznia-Hercegovina), Kusovszky Bea, Nagy Kriszta, Németh Ágnes, Oleg Kulik (Oroszország), Orosz István, Rabóczky Judit, Szirtes János, Verebics Ágnes, Victor Sydorenko (Ukrajna), Yoko Ono (USA) és Zoran Todorović (Szerbia) művei biztosan szerepelnek ezen az eseményen.

Az eseményt egynapos szabadtéri popup tárlat nyitja meg, ahol mindenki szabadon kiállíthatja a művét, amely valamilyen módon kapcsolódik a háború és béke tematikához. A Legyen vége már! szeptember 8. – október 25. között nyitva tartó kiállítás magántámogatásokból szerveződik. A jegyárbevételekből a szervezők támogatni fogják az ukrajnai háború áldozatait.

A nyitóképen Boros Viola Make Love Not War (2023, 120x90cm, akril, vászon) című alkotása.

#fókuszbanaBalaton

Fotók forrása: Artistalle művészetelep