fbpx

Talpig magyar: engedünk a '48-ból?

A kiegyezéshez vezető út egyik fontos állomása volt az 1865. április 16-án, húsvétvasárnap a Pesti Naplóban megjelent „húsvéti cikk”, amelyben Deák Ferenc először fogalmazta meg azt, hogy Magyarország az Ausztriával való megállapodás érdekében hajlandó engedni a ’48-ból. Podcastajánló.

Deák Ferenc a húsvéti cikk megjelentetésekor inkognitóban akart maradni, mindent elkövetett, hogy szerzőségére ne derüljön fény. Hogyan született egyik legfontosabb publicisztikája? A podcast vendége Nánay Mihály, a Rubicon Intézet főmunkatársa.

Deáknak nem voltak személyes ambíciói, mindig a köz érdekében cselekedett. Higgadt és kompromisszumkész volt, egy tetőtől talpig becsületes politikus. Lelki alkatáról, politikai elveiről és eszményeiről Völgyesi Orsolya irodalomtörténész, történész mesél.

A szabadságharcot követő időszak politikai szélcsendjében egy időre az irodalom vette át a politikai agitáció szerepét. Kik alkották az irodalmi Deák-pártot, és mit várt tőle az értelmiségi elit? Beszélgetőpartner: Vaderna Gábor irodalomtörténész.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerhetik a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapnak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

A rovat további cikkei