Harminc éve dédelgetett vágy teljesülhet most be, amikor a Jókai Színház színre viszi Tamási Áron Vitéz lélek című művét – mondta Kiss József rendező a darab olvasópróbájának bevezetőjeként.

„Harminc éve próbáltam rávenni magyar színházakat, hogy mutassuk be a darabot, majd Vidnyánszky Attila jelképesen ezzel nyitotta meg a Nemzeti Színház új műsorát igazgatása alatt. Sebaj, Békéscsabán másodikként láthatja közönség ezt a szívszorítóan szép darabot” – mondta a rendező.

Tamási Áron 1940-ben a háború elleni üvöltésként írta meg művét., melynek előzménye a Himnusz egy szamárral című novella, amelyben az első világháborút megjárt katona egy szamárral kezd falujában új életet.

„Ez a szöveg tele van angyalokkal, tündérekkel úgy kell majd olvasnunk a szöveget és úgy kell színpadra vinnünk, hogy annak a tartalmát semmihez nem mérhetjük: a lelkeket kell megnyitnia. Ennek az előadásnak a legmélyén hatalmas tragikum lakozik, Tamási Áron akkor írta, amikor 1940-ben a helyzet komorrá és életveszélyessé lett. A főszereplő, Balla Péter életén keresztül beszélt ekkor az író a háború szörnyűségéről, amelynek lenyomata megmarad a háború elmúltával is. A hűségről is szól ez a mű, mert aki hűséges, az csodák tanúja lesz” – mondta Kiss József.

A látványvilágról szólva a rendező elmondta: úgy szeretné felépíteni az előadást, mintha egy fekete-fehér filmet néznénk, ahová – mint a hajdani kiszínezett katonafotókon – beúszik-egy egy szín, míg végül az előadás végén színessé válik. A színházi próbafolyamat terv szerint április 30-án házi főpróbával zárul a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A főbb szerepekben Czitor Attila mellett Katkó Ferenc, Tomanek Gábor, Kovács Edit és Földesi Ágnes Villő látható majd.

Nyitókép: Kiss József Jászai Mari-díjas rendező riportot ad a Vitéz lélek című darab olvasópróbáján. Forrás: Békéscsabai Jókai Színház