fbpx

Tamási-bemutató és -kiállítás az író születésének 125. évfordulója alkalmából

A Hullámzó vőlegény című Tamási Áron-dráma bemutatásával és egy kiállítással ünnepli a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi központja az író születésének 125. évfordulóját.

A Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi intézetének pénteki közlése szerint Tamási Áron Hullámzó vőlegény című darabját Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója rendezte. Ezzel egybekötve egy Tamási-kiállítás is nyílik a színház előcsarnokában. Ezt Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője és Bocsárdi László, a színház aligazgatója nyitja meg, akinek a Tamási Áron Énekes madár című darabja nyomán készült A csoda című előadását az egyik legfontosabb Tamási-feldolgozásnak tartja a magyar színházi szakma.
    

A tiszta lelkiismeret szavának akartam szabadságot adni… című tárlat törzsanyaga a Magyar Művészeti Akadémia és Magyarság Háza együttműködése révén jött létre, a kurátor A. Szabó Magda. A kiállítás anyagát kibővítette a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Tamási Áron Színház a jeles évforduló alkalmából.

Albu István rendező elmondta, hogy nem rendezett még Tamási-művet, de szereti a váratlan helyzeteket, mert ilyenkor az embernek össze kell kapnia magát. Hozzátette: azért választotta a Hullámzó vőlegény című darabot, mert egy művészről szól, az ő vergődéséről, megélhetési gondjairól, azokról az anyagi, intellektuális és érzelmi síkon létező értékekről, amelyek őt is folyamatosan foglalkoztatják. A kiállítás megnyitója és az előadás bemutatója hétfő este lesz.

Nyitókép: Hullámzó vőlegény. Forrás: Figura Stúdió Színház

A rovat további cikkei