A támogatás célja, hogy a technikai partnerek a pandémiás időszak elmúltával is segíteni tudják a közművelődést, és aktív, háttértámogató szereplői maradhassanak a helyi kulturális életnek. A támogatást a Nemzeti Művelődési Intézet által közzétett felhívás alapján lehet igényelni.

A koronavírus-járvány a kulturális élet minden területén jelentős változást hozott. A közművelődési intézmények szakemberei a pandémia idején is hasznos és fontos munkát végeztek: elektronikus úton tartották a kapcsolatot közösségeikkel, online tanfolyamokat, foglalkozásokat, koncerteket szerveztek, közreműködtek a településük idős lakosainak ellátásában, felújításokat indítottak az intézményükben.

Az intézményhálózat mellett azonban vállalkozóként működnek technikusok egy-egy művelődési ház szabadtéri és intézményen belüli rendezvényeinek a hangosításában és a szükséges fény- vagy színpadtechnika biztosításában.

Ezen technikusok megélhetése, munkahelye, a művelődési házak bezárásával, a programok elmaradásával veszélybe került. Mivel alkalmazásuk időszakos jellegű, ezért csak a megvalósult rendezvények után jogosultak a fizetésre.

A kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet Magyarország Kormányától támogatást kapott – az 1290/2020. (VI. 5.) Kormányhatározat alapján – a közművelődésben dolgozó műszaki szakemberek támogatására.

A közművelődésben dolgozó műszaki szakemberek támogatási alapjának részleteit tartalmazó Felhívás várhatóan 2020. július 1-jétől érhető el a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján.

Forrás: NMI