Hetvenmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Szentendrei Skanzent a június 26-án elszenvedett viharkárok enyhítésére.

Cseri Miklós főigazgató beszédet mond a szentendrei Skanzenben a viharkárokról tartott sajtótájékoztatón 2024. július 4-én. Fotó: Hegedüs Zsolt / MTI
Cseri Miklós főigazgató beszédet mond a szentendrei Skanzenben a viharkárokról tartott sajtótájékoztatón 2024. július 4-én. Fotó: Hegedüs Zsolt / MTI

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője közölte, hogy a vihar az állandó kiállítás területén a Felső-Tiszavidék, a Dél-Dunántúl és a 2022-ben átadott Erdély tájegységben okozott nagyobb pusztításokat. Hozzátette, hogy családok, gyerekek, iskolai osztályok látogatnak el a skanzenbe a Kárpát-medencéből és távolabbi országokból is, ezért az intézmény kérésére segítséget adtak.

A gyors támogatásra azért volt szükség, mert biztosítani kell a tervezett nyári táborok megtartását, valamint annak a két nagy nemzetközi eseménynek a lebonyolítását is, amely szorosan kapcsolódik a magyar európai uniós elnökség rendezvénysorozatához.

Vitályos Eszter kormányszóvivő, a térség országgyűlési képviselője közölte, hogy a skanzen, a magyar népi kultúra megőrzője évente – ha leszámítjuk a járvány időszakát – mintegy 200 ezer látogatót vonz.

Június 26-án az országban több helyen is óriási eső esett, Szentendre környékén több mint harminc milliméternyi csapadék hullott le. A városban térdig érő víz hömpölygött az utcákon, és a skanzenben is jelentős károk keletkeztek.

Mivel az intézmény főigazgatója, Cseri Miklós jelezte, hogy megkezdték a kárenyhítést, de a helyreállításhoz szükséges összeg nem áll rendelkezésükre, a kormány azonnal segített – fűzte hozzá Vitályos Eszter.