A világhírű orosz állami együttest a 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsgyina Nagyezsda alapította 1948-ban. Egy litográfián látta azt a körtáncot, amelynél a lányok nyírfavesszőket tartanak a kezükben, és ez a kép nem csak érdekes ötletet adott neki a tánchoz, hanem az egész életét megváltoztató ihletet is tartogatott számára. Ezt a képet egy lánykörtánc képében meg is jelenítette, az ?Áll egy ifjú nyírfa a réten? című orosz népdal témájára. Ebben a körtáncban a lányok különös, ?úszó/lebegő? lépteikkel olyan benyomást keltenek, mintha egyhelyben állnának, a színpad pedig forogna alattuk. A nézők szeme láttára így egy egész nyírfaliget kel életre ünnepi öltözetben.

 

A moszkvai nézők és a sajtó ?Berezka-Nyírfácska? névvel illette e táncot, amelyről később az együttest is elnevezték. Ezzel az új tánccal, egyszerre egy új stílust teremtettek az orosz színpadi koreográfia világában. ?Nagyezsgyina csodája? abban állt, hogy az ősi néptáncot, a klasszikus tánccal ötvözte, így a színpadról sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége, a költészet képében tükröződik vissza.

A táncmozdulatok mellett fontos szerepe van a jelmezeknek is. Az egyedi stílusú koreográfia megkövetelte a különleges kosztümöket is. A lányok megjelenése az orosz természet képeihez kapcsolódnak, a ruhák színeivel és kellékeivel a napot, az eget, a folyót vagy a tavat szimbólumaként jelenítik meg. Ruháikon a fehér-vörös szín a domináns, amely a gyengédség és tisztaság képe, és amely ősidők óta a vidámságot, a napot és a fényt jelképezi.

 

A Beriozka együttes azonnal népszerű lett, vendégszerepléseiket hatalmas siker övezte, és világszerte elismerést szereztek. Speciális tánclépésüket a későbbiekben számos körtáncban is alkalmazták, táncaikban dalok, versek, mondák témái köszönnek vissza, melyek mindegyike külön-külön egy művészi alkotás.

 

Nagyezsgyina élete utolsó napjáig lelkesen vezette gyermekét, az együttest. M.Kolcova, a társulat egykori vezető szólistája követte őt művészeti vezetőként, aki méltó örököse és utóda lett. Nemcsak megőrizte, de gyarapította is az együttes alapítójának alkotói hitvallását: továbbra is az orosz néptánc tarkaságával és eleganciájával lepik meg és nyűgözik le a nézőközönséget.

 

Az együttes immár 70 éve varázsolja el a közönséget világszerte. A 2018-as magyarországi turnéjuk keretében tizenhét városba ? Nyíregyháza, Székesfehérvár, Keszthely, Kaposvár, Nagykanizsa, Gyöngyös, Cegléd, Budapest, Debrecen, Tatabánya, Kecskemét, Miskolc, Ajka, Szombathely, Békéscsaba, Vác, Százhalombatta ? hozzák el csodálatos koreográfiáikat. Könnyed női körtáncokkal, vérpezsdítő, fiatalos és lendületes szóló táncokkal gyönyörködtetik a nézőket, cselekményes táncaikon keresztül mutatják meg az élet szépségeit, és annak bús és lírai oldalát. A ?nagyezsgyini? remekművek ma is központi helyet foglalnak el az együttes repertoárjában. Új műsoruk a múltból előhozott tánckompozíciókat tartalmazza, amelyből természetesen nem marad el névadó táncuk sem!

A jegyek kaphatók ITT.

A 2018-as turné állomásai


november 17. ? Nyíregyháza ? Kodály Zoltán terem

november 18. ? Székesfehérvár ? VOK Csarnok

november 19. ? Keszthely ? Balaton Színház

november 20. ? Kaposvár ? Városi Sportcsarnok

november 21. ? Nagykanizsa ? Hevesi Sándor Művelődési Központ

november 22. ? Gyöngyös ? Gyöngyök Mátra Művelődési Központ

november 23. ? Cegléd ? Kossuth Művelődési Központ

november 25. ? Budapest ? MOM Sport

november 26. ? Debrecen ? Kölcsey Központ

november 27. ? Tatabánya ? Földi Imre Sportcsarnok

november 28. ? Kecskemét ? Hírös Agóra

november 29. ? Miskolc ? Művészetek Háza

november 30. ? Ajka - Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ

december 1. ? Szombathely ? Agora Művelődési és Sportház

december 3. ? Békéscsaba ? Csabagyöngye Kulturális Központ

december 4. ? Vác ? Madách Imre Művelődési Központ

december 5. ? Százhalombatta ? Barátság Kulturális Központ