Tánc-szín-játék címmel jelent meg Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetőjének könyve, több évtizedes alkotói munkájának lenyomata.

A kötet olyan történelmi táncjátékok, táncdrámák, mesejátékok és tánc-szín-játékok forgatókönyvét, szövegkönyvét és librettóit tartalmazza, amelyek nyomán kivételes előadások születtek.

A könyvbemutatót október 27-én tartják a Magyar Nemzeti Táncegyüttes SZRLM című produkciójának premierje előtt a Müpában. A Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa közös alkotómunkájának válogatott, tematikus koreográfiáit felvonultató, egyetlen alkalommal műsorra tűzött produkciót a Müpa Fesztivál Színházában láthatja a közönség.

A két alkotó pályája alatt számos történelmi tablót, drámai előadást, táncjátékot hívott életre, amelyek közül az esten több ikonikus koreográfia is újra látható lesz. Vörösmarty Mihály, Arany János, József Attila és Móricz Zsigmond alkotásai által ihletett koreográfiák kaptak helyet az előadásban.

A most megjelent kötetben megtalálható művek Zs. Vincze Zsuzsa szerteágazó művészeti tevékenységének írásos változatát mutatják be. Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom–néprajz szakán szerzett diplomát. Táncos pályafutása az akkoriban induló táncházmozgalomban teljesedett ki. Egyetemistaként néptáncot és népdalokat tanított több táncházban, az elsők között tartott gyerektáncházakat.

Az 1980-as évek közepén kötelezte el magát a hivatásos néptáncos pálya mellett férje, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus közvetlen munkatársaként, alkotótársaként. Először mint táncos szólista, majd tánckarvezető, jelenleg mint koreográfus, dramaturg, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője. Hosszú évtizedeken keresztül tanított férjével együtt magyar néptáncot a hazai néptáncegyüttesek szinte mindegyikében, csakúgy, mint külföldön.

A Magyar Tudományos Akadémia társadalmi gyűjtőjeként gyakran vett részt táncgyűjtéseken, néprajzi gyűjtéseken Magyarországon és Erdélyben. Az együttesben végzett pedagógusi, koreográfusi és vezetői munkája mellett több mint húsz éve ír rendszeresen forgatókönyveket, szövegkönyveket táncjátékokhoz, színpadi darabokhoz.

Sokféle feladatot vállalt: nemcsak forgatókönyvíróként, dramaturgként, de koreográfusként, jelmeztervezőként, hanem gyakran társrendezőként is tevékenykedett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásainak létrehozásakor.

Nyitókép: jelenet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes SZRLM című előadásának próbájából. Fotó: Facebook/Gádoros Márk