pbomdance_me_06_600x338.png
BJM ? Les Ballets Jazz de Montréal: Dance Me

A fesztivál idei sztárvendége a kanadai BJM ? Les Ballets Jazz de Montréal, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. Egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló előadással érkezik Budapestre a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet kiemelkedő alakja, valamint először lép fel Magyarországon a hip-hop alapú kortárs tánc formanyelvét használó francia Company Wang Ramirez ? jelentette be Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

A február 15-i zártkörű nyitógála után a nagyközönség először másnap veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét. A nyilvános ünnepi esten, amelyet február 17-én megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal, utóbbiban Balázs János zongoraművész működik közre.


lg_tyrvpianoplays_01_600x250.png
Győri Balett: PianoPlays?etűdök Liszt és Wagner műveire

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra terveztek és építettek át, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt fog tudni fogadni. Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett új előadása, amely a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: a hitről szóló, Credo című darabot eredetileg 1968-ban mutatták be Tallinnban, nem sokkal később azonban betiltották a Szovjetunióban.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán. Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadással mutatkozik be az új Nemzeti Táncszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ? emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a társulat vezetője.


lg_kq4uturning_point_nagy_attila_600x250.png
Magyar Nemzeti Balett: Turning point

A Magyar Nemzeti Balett Turning point címmel a társulat klasszikus repertoárjából összeállított balettgálával készül a fesztiválra, emellett a Threestyle című, új modern estje neves külföldi koreográfusok munkáit mutatja be ? jelentett be Solymosi Tamás, a társulat igazgatója.

Ertl Péter kitért arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja keretében négy, ifjú alkotóművészek által jegyzett előadás mutatkozik be a fesztiválon a Nemzeti Táncszínház kistermében.

Forrás: MTI

Fotók: budapesttancfesztival.hu